Se iau măsuri pentru ce e mai rău. SUA și alte state NATO decid acum. Ce urmează în România? Sunt vizate și Bulgaria și Ungaria. Măsura are legătură cu o posibilă invazie rusă a Ucrainei. Mai exact, americanii şi câţiva aliaţi de-ai lor în NATO discută despre o desfăşurare de forțe în aceste țări din Europa de Est.
Se iau măsuri pentru ce e mai rău. SUA și alte state NATO decid acum să staţioneze câte 1.000 de militari suplimentari în România, Bulgaria şi Ungaria. Această măsură se ia în calcul chiar înaintea unei eventuale invazii ruse a Ucrainei, după modelul grupurilor avansate de luptă staţionate în Ţările Baltice şi Polonia
Statele Unite şi câţiva aliaţi de-ai lor în NATO discută despre o desfăşurare a aproximativ câte 1.000 de militari în trei state membre NATO din Europa de Est – România, Bulgaria şi Ungaria -, înaintea unei eventuale invazii a Ucrainei de către Rusia, în semn de susţinere împotriva unei Moscove tot mai agresive, declară pentru CNN trei oficiali americani la curent cu aceste dscuţii.
Între ţările care examinează dacă să primească aceşti militari americani se află România, Bulgaria şi Ungaria.
Este vorba despre desfăşurarea a aproximativ 1.000 de militari în fiecare dintre aceste trei ţări, la fel ca în cazul grupurilor avansate de luptă staţionate în prezent de către Statele Unite în ţările baltice şi în Polonia, precizează CNN.
SUA şi Regatul Unit iau în calcul să desfăşoare trupe suplimentare
Statele Unite şi Regatul Unit se află între ţările care iau în calcul să desfăşoare trupe suplimentare, înaintea unei eventuale invazii ruse a Ucrainei, însă toate cele 30 de state membre NATO doresc acest lucru, potrivit unui diplomat european citat de CNN.
Însă nu toate statele membre NATO sunt pe aceeaşi lungime de undă în privinţa gravităţii ameninţării ruse. Germania, de exemplu, a refuzat să vândă armament Ucrainei.
Statele Unite negociază să trimită forţe suplimentare, pe bază bilaterală sau în baza unei ”coaliţii voluntare”, cum declară unul dintre oficialii citaţi. Obiectvul militar american este ”realizarea capacităţii” cerute de către aliaţii NATO din regiune, declara săptămâna trecută alt oficial din domeniul apărării americane. Forţele americane pot opera, aşa cum o fac deja, în mod unilateral în Europa, însă ar putea opera şi în cadrul unor structuri NATO existente.
Ce înseamnă desfăşurarea de trupe americane mai aproape de Rusia
O desfăşurare a unor trupe americane mai aproape de Rusia, înaintea unei eventuale invazii a Ucranei, marchează o modificare a poziţiei administraţiei americane, care a fost îngrijorată anterior de riscul de a provoca şi mai mult Moscova în acest fel.
Această decizie ar putea fi denunţată de Kremlin ca un exemplu al agresivităţii NATO, de care Rusia s-a folosit pentru a justifica comasarea a zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în urmă cu câteva zile că Statele Unite au plasat 8.500 de militari din Statele Unite în alertă, în cazul în care este mobilizată Forţa de Reacţie Rapidă a NATO, iar forţe americane sunt necesare rapid. Însă vasta majoritate a acestor militari sunt destinaţi unor activităţi susţinute de întreaga Alianţă Nord-Atlantică.