Indicele BET s-a depreciat de la 729,9 la 713,9 puncte (-2,2%), iar BET C de la 499,6 la 472,3 puncte (5,47%). Cea mai tranzactionata societate a fost SNP Petrom Bucuresti, care avea pe data de 26 septembrie o capitalizare bursiera de 17.648 miliarde lei, reprezentand 46,67% din capitalizarea bursiera totala. Pretul de tranzactionare a variat intre 510 lei (20 septembrie) si 435 lei/actiune (24 septembrie) si a evoluat in perioada analizata pe un trend descendent. In topul societatilor dupa valo
Indicele BET s-a depreciat de la 729,9 la 713,9 puncte (-2,2%), iar BET C de la 499,6 la 472,3 puncte (5,47%).
Cea mai tranzactionata societate a fost SNP Petrom Bucuresti, care avea pe data de 26 septembrie o capitalizare bursiera de 17.648 miliarde lei, reprezentand 46,67% din capitalizarea bursiera totala. Pretul de tranzactionare a variat intre 510 lei (20 septembrie) si 435 lei/actiune (24 septembrie) si a evoluat in perioada analizata pe un trend descendent. In topul societatilor dupa valoarea tranzactiilor, pe langa societatile din sectorul financiar, se afla si Bermas Suceava, pentru care s-au transferat numai in ziua de 24 septembrie un numar de 435.257 actiuni, acest volum fiind maximul din anul curent. Pretul de tranzactionare, dupa ce a crescut de la 4.700 lei la 5.300 lei/actiune (24 septembrie), a revenit la 4.700 lei pe data de 26 septembrie.
Evolutii foarte bune au inregistrat actiunile emise de Berceni Bucuresti si Banca Turco Romana, societati listate pe piata valorilor mobiliare necotate tranzactionate prin sistemul electronic al BVB. Consiliul de Administratie al SC Berceni convoaca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor la data de 12.10.2001 pentru actionarii inregistrati la data de 27.09.2001, avand pe ordinea de zi proiectul de fuziune a societatii Berceni cu Mopariv Rm. Valcea si Grampan SRL Tecuci. Daca actiunile Mopariv, cotate la categoria de baza a bursei, au avut o evolutie modesta, variind intre 2.350 lei si 2.500 lei/actiune, actiunile Berceni s-au apreciat de la 900 lei/actiune, inchiderea din 19 septembrie, la 1.290 lei/actiune pe 26 septembrie.
La Policolor Bucuresti s-a operat majorarea de capital in Registrul Actionarilor, societatea avand emise acum 71.257.475 actiuni, cu valoarea nominala de 1.000 lei/actiune. Actiunile au fost suspendate de la tranzactionare in perioada 26-28 septembrie, ultimul pret de tranzactionare fiind de 2.800 lei/actiune.
Actiunile emise de societatile de investitii financiare au evoluat pe un trend descendent in prima parte a perioadei analizate, pentru a inregistra usoare corectii pozitive pe 25 si 26 septembrie. Indicele BET FI (monitorizeaza doar SIF-urile) a scazut cu 5,77 puncte, de la 2.169,9 la 2.164,13 puncte. Profitul realizat de SIF-uri in luna august este in crestere, cu procente cuprinse intre 2% (SIF Muntenia) si 25,9% (SIF Oltenia) fata de profitul aferent primelor sapte luni ale acestui an. Trei dintre aceste societati au obtinut un profit net pentru primele opt luni mai mare decat prevederile din bugetul pe 2001 pentru intreg anul: Banat Crisana +75%, Moldova +66% si Oltenia +46%. Trebuie tinut cont si de faptul ca, la 31 august, doar SIF Banat Crisana si Muntenia aveau constituite provizioane pentru riscuri si cheltuieli, in valoare de 41 miliarde lei, respectiv 18,8 miliarde lei.
Predeal vinde obligatiuni de cinci miliarde lei
Indicatorul PER, la sfarsitul lunii august, calculat doar cu profitul aferent perioadei ianuarie-august, are o valoare medie de 3,2; cu valori sub aceasta cifra se afla Moldova cu 1,8, Banat Crisana cu 2,6 si Oltenia cu 2,7. Valoarea medie a raportului dintre valoarea activului net unitar (VANU) si pretul de tranzactionare este de 4,4, fata de 5,7 la 31 iulie; cel mai bine dupa acest indicator stau Banat Crisana si Oltenia, cu un pret de tranzactionare de cinci ori mai mic decat VANU.
Luna octombrie va consemna o premiera interesanta pentru piata de capital romaneasca: derularea primei emisiuni publice de obligatiuni municipale din istoria moderna a acestei piete. Initiativa apartine orasului Predeal, care apeleaza la aceasta modalitate de finantare pentru extinderea domeniului schiabil al orasului (prin amenajarea unei noi partii de schi – Partia Creasta Cocosului).
Oferta se deruleaza in perioada 8-19 octombrie, distributia urmand a avea loc prin Banca Romana pentru Dezvoltare la Agentia Predeal, Sucursala Judeteana Brasov, agentia Muresenilor, Sucursala Unirea si Sucursala Dorobanti (prin virament si numerar). Subscrierile se vor putea efectua prin virament si la sediul intermediarului, BRD Invest.
In cadrul ofertei se pun in vanzare 50.000 obligatiuni cu o valoare nominala (egala cu pretul de vanzare) de 100.000 lei/obligatiune; valoarea totala a imprumutului este de 5 miliarde lei. Jumatate din aceasta valoare va fi rambursata la 30.04.2002, iar cealalta jumatate la 18 luni de la data confirmarii de catre CNVM a raportului privind rezultatele ofertei. Dobanda anuala a obligatiunilor se va calcula si plati trimestrial, dupa formula s(BUBID+BUBOR)/2t+3%, adica trei procente peste media aritmetica a dobanzilor de pe piata bancara BUBID si BUBOR. Dobanda calculata pentru primul trimestru este de 37% pe an. Acest randament situeaza obligatiunile emise de orasul Predeal in topul instrumentelor cu venit fix disponibile in tara noastra.
Mai important decat acest randament este exemplul pe care emisiunea orasului Predeal il stabileste pentru administratiile locale din tara noastra. Dupa anuntul public al emisiunilor de obligatiuni ale oraselor Predeal si Mangalia (aceasta din urma aflata in faza de pregatire), mai multi reprezentanti ai administratiilor locale si-au manifestat interesul pentru o asemenea forma de finantare. Prezenta obligatiunilor municipale in numar cat mai mare este de dorit: pe de o parte, acestea sunt atractive pentru investitori datorita venitului fix si riscului foarte redus, iar pe de alta parte, sunt interesante pentru emitenti, care beneficiaza de o noua sursa de completare a bugetelor locale.
Dupa incheierea ofertei publice, obligatiunile Predeal vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti, sporind importanta lor pentru piata de capital din tara noastra. In prezent, la aproape sase ani de la infiintarea BVB si aproape cinci de la inceperea activitatii pe Rasdaq, inca nu exista nici o emisiune de valori mobiliare cu venit fix disponibila la tranzactionare in Romania. Schimbarea acestei stari de fapt nu poate decat sa ne bucure.
Caracteristicile emisiunii de obligatiuni municipale Predeal
Volumul emisiunii: 50.000 obligatiuni
Pret de vanzare unitar: 100.000 lei
Dobanda anuala:
(BUBID + BUBOR) / 2t + 3%
Modalitatea de plata a dobanzii: trimestrial
Dobanda pentru primele trei luni: 37% pe an
Termen de rambursare:
– 30 aprile 2002 pentru 25.000 obligatiuni
– 18 luni de la data confirmarii de catre CNVM a raportului privind rezultatele ofertei pentru restul de 25.000 obligatiuni
Perioada de subscriere :
8 – 19 octombrie 2001
Intermediarul ofertei : BRD Invest
Centre de subscriere (unitati BRD): agentia Predeal, sucursala judeteana Brasov, agentia Muresenilor Brasov, sucursala Unirea Bucuresti, sucursala Dorobanti Bucuresti
Piata secundara de tranzactionare a obligatiunilor: Bursa de Valori Bucuresti