Se ieftinesc creditele pentru firme

Dobânzile împrumuturilor pentru IMM-uri sunt în scădere, iar băncile încep să lanseze produse noi pentru acest sector. Din al doilea trimestru al anului, se așteaptă o creștere a creditării.

Dobânda medie pentru creditele noi în lei contractate de societățile nefinanciare din România era la sfârșitul anului 2010 de 9,51%, comparativ cu 15,4%, în decembrie 2009, pentru același tip de credite, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR). Pentru creditele acordate în euro societăților nefinanciare, dobânda era în decembrie 2010 de 5,06%, fața de 5,92%, cât era cu un an în urmă.
Aurel Șaramet, președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, afirmă că „în ultimii doi ani, băncile s-au axat mai mult pe partea de refinanțare a creditelor decât pe lansarea de produse noi pentru IMM-uri. Încep însă să apară și produse noi, iar din lunile aprilie–mai ale anului curent, este de așteptat un accent mai dinamic al creditării pentru acest sector, restricțiile fiind totuși destul de mari și criteriile mai aspre decât în perioada 2007-2008“.
Pentru împrumuturile în euro ale băncilor consultate de Capital și cu oferte lansate recent pentru sectorul IMM-urilor, dobânzile variază între 5,6% și 9,5% (în functie și de prezența unei garanții), iar pentru cele în lei, între 9,3% și 12% (vezi tabelul alăturat). Printre costurile suplimentare se numără comisionul de acordare, comisionul de gestiune lunar, de evaluare a imobilului, de neutilizare a liniei de credit sau de rambursare anticipată.  În cele mai multe cazuri, nivelul dobânzii aferente creditului este variabil, fiind stabilit de către bancă în urma efectuării unei analize de bonitate a clientului.
Oferte diversificate
Spre exemplu, Banca Transilvania a lansat în luna februarie „Creditul Rapid“, un împrumut fără garanții, cu perioadă de grație de până la 12 luni, care se adresează firmelor cu cifre de afaceri de până la patru milioane de lei. Suma maximă ce poate fi împrumutată este de 60.000 de lei sau echivalentul în euro. Aceasta poate să ajungă până la 100.000 lei sau echivalentul în euro în cazul în care clientul  optează pentru constituirea garanţiei de către Fondul de Garantare.
Și Intesa Sanpaolo Bank a lansat recent linia de credit „Recolta“, un produs de finanțare dedicat agricultorilor cu activitate în domeniul cultivării pământului, indiferent de tipul culturilor. Ca exemplu, pentru o linie de credit de 100.000 lei, cu o maturitate de 12 luni, comisionul de acordare este de 1.500 lei, iar dobânda lunară, de 775 lei. Dobânda pe cele 12 luni (presupunând că linia este în permanență utilizată integral) este de 9.300 lei, iar suma totală de rambursat pe an, 110.800 lei.
Alt exemplu, la Bancpost, pentru un credit în vederea achiziției unui imobil în valoare de 50.000 euro pe o perioadă de cinci ani, clienții ce aduc o garanție imobiliară vor avea o rată lunară în cuantum de minimum 977 euro, la care se adaugă un comision de administrare lunar de 0,15%, aplicabil la soldul creditului. De asemenea, se percepe un comision de acordare, care se aplică o singură dată în viața creditului, în valoare de 1%. Costul evaluării garanției imobiliare este suportat de Bancpost. Suma totală de plată va fi de minimum 60.978 euro.
Pentru un credit de investiții cu ga­ran­ție ipotecară de la ING, în valoare de 150.000 lei, acordat pe o perioadă de cinci ani, DAE este de 12,98%, iar rata lunară variabilă va fi de 1.501 lei. La Banca Comercială Carpatica, pentru un credit pentru IMM-uri din surse BEI de 100.000 euro, acordat pe o perioadă de cinci ani, rata medie lunară este 2.088 euro (include principalul, dobânda și comisioanele de rambursat), iar suma totală de rambursat este 125.250 euro. În cazul unui credit de investiții cu analiză rapidă contractat la BRD, în sumă de 50.000 euro, acordat pe cinci ani, cu o perioadă de grație de șase luni, în primele șase luni, rata este de 285 euro (se plătesc doar dobânda și comisionul lunar de gestiune), iar în următoarele 54 de luni, valoarea ratei scade treptat de la 1.203 la 930 euro, pe măsură ce soldul creditului se diminuează.
Și băncile BCR, CEC Bank, Garanti, Millennium, Porsche au declarat că au în ofertă diverse produse pentru sectorul IMM-urilor, fără a furniza însă detalii ­despre costurile acestora.