Valoarea de piaţă a centrelor comerciale de tip mall s-a depreciat în prima parte a acestui an cu 10-15%, în primul rând din cauza renegocierii chiriilor cu 30-40%, dar şi a fluxului slab de vizitatori care forţează retailerii să întârzie cu plata chiriei, consideră consultanţii imobiliari chestionaţi de capital.ro.
„Mall-urile se ieftinesc plecând de la scăderea puterii de cumpărare a populaţiei. În medie, până acum, valoarea mall-urilor a scăzut cu 10-15% şi va scădea în continuare proporţional cu reducerea atractivităţii, dată de puterea de cumpărare. Nu cred că o să atingă un minim imposibil, deoarece lumea s-a obişnuit să cumpere din mall, însă retailerii trebuie să îşi adapteze preţurile“, a declarat pentru capital.ro Adrian Crivii, general managerul companiei de evaluare Darian.
Potrivit lui Crivii, există trei metrode de evaluare a unei proprietăţi. Una în care se ţine cont de costuri, alta de venituri şi ultima de valoarea de piaţă. Centrele comerciale, fiind proprietăţi generatoare de venituri, hotărâtoare în realizarea unei evaluări este metoda după venituri.
Astfel, atâta timp cât veniturile din chirii scad, proprietatea se ieftineşte proporţional.
Pierderi de 5-10%
„Traversând o perioadă mai dificilă, retailerii au cerut reduceri de chirie de până la 30 – 40%. Proprietarii au fost nevoiţi să acorde discounturile solicitate pentru o perioadă limitată, ajungând până la 2 ani, din teama de a nu creşte rata de neocupare pe o piaţă în care companiile se extind foarte greu. Astfel, renegocierile au adus o scădere de 5% a valorii proprietăţilor“, a spus Mihai Grigore, directorul diviziei de evaluări din cadrul Colliers International.
Valoarea de piaţă în 2008
SURSA: capital.ro
Grigore a subliniat faptul că pierderile datorate necolectării chiriilor au devenit un factor care se resimte din ce în ce mai mult în fluxul de numerar al centrelor comerciale. Deşi pe parcursul ultimilor ani necolectările înregistrau valori neglijabile, în prezent o pierdere de 5 până la 10% este considerată standard, retailerii întâmpinând probleme în generarea veniturilor.
Proprietarii, loviţi din două direcţii
„Proprietarii de centre comerciale sunt loviţi din două părţi: odată că scad chiriile, iar a doua oară prin creşterea yield-urilor (randamente investiţionale, n.r.). Acesta e şi motivul pentru care nu mai auzim de noi dezvoltări de mall-uri“, a explicat Andrei Văcaru, senior consultant în cadrul departamentului retail leasing and consultancy al Jones Lang LaSalle.
Văcaru este de părere că dezvoltatorii cu proiecte existente încearcă să îşi consolideze chiriaşii, iar cei care se mai gândesc la dezvoltare privesc în perspectivă, pe un termen de 5-10 ani.
Dintre cele 82 de proiecte de centre comerciale anunţate pentru a fi dezvoltate în toată ţara, doar la 29 au început lucrările de construcţie iar, dintre acestea, doar şase proiecte noi au lucrări în derulare, se arată în cel mai recent studiu elaborat de Colliers International.