Se ieftinește benzina, ceea ce înseamnă vești bune pentru românii care au mașini pe benzină. Șoferii cu mașini pe motorină vor scoate din buzunar aceeași sumă ca ieri, prețul rămânând constant.
Se ieftinește benzina
Se ieftinește benzina! Pe piața carburanților din România, astăzi, 3 octombrie 2023, se observă o ușoară scădere a prețului benzinei, în timp ce motorina pare să se mențină la aceleași niveluri.
Referitor la benzina standard, cel mai mic preț este de 7,17 lei pe litru și poate fi găsit la o stație Petrom din București, pe strada Dr. Herescu Petre, nr. 2A, Sector 5. Acest preț reprezintă o ușoară scădere față de ziua precedentă, când un litru de benzină costa 7,18 lei.
La celelalte stații, benzina standard poate fi achiziționată la prețuri cuprinse între 7,18 lei și 7,40 lei pe litru.
În ceea ce privește benzina premium, costurile oscilează între 7,63 lei și 8,05 lei pe litru.
Prețul motorinei se menține
Motorina standard are un preț minim de 7,73 lei pe litru în ziua de marți și pare să se mențină la aceeași valoare ca și ieri. La alte stații, motorina standard poate fi cumpărată la prețuri între 7,75 lei și 7,90 lei pe litru.
Varianta premium a motorinei este disponibilă la prețul de 7,98 lei pe litru, în scădere față de 8,03 lei, cât costase în cursul săptămânii trecute. Cel mai înalt preț pentru motorina superioară este de 8,41 lei pe litru.
Prețurile carburanților sunt pe trend descendent față de 2022
Comparativ cu anul trecut, când prețul unui litru de benzină standard depășea 8 lei, iar motorina standard costa peste 9 lei pe litru, observăm o tendință descrescătoare a prețurilor carburanților în prezent.
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare urmăresc evoluția cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină. Totuși, există o mică întârziere de câteva zile.
Aceasta a fost concluzia Consiliul Concurenței în urma unui studiu care analizează modul în care modificările cotațiilor se reflectă în prețurile la pompă.
Prețurile carburanților depind de cotațiile internaționale
Pe piața internațională a benzinei și motorinei, cotațiile Platts funcționează ca un indicator central. Ele ilustrează cererea, oferta și tranzacțiile efectuate între comercianții en-gros de combustibili. Deși nu sunt divulgate publicului, aceste evaluări au în mod obișnuit aceeași direcție pe termen lung cu prețurile barilului de petrol.
Atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină cresc, prețul la pompă al carburanților în România se majorează. La fel și atunci când acestea scad.
Reglarea prețurilor la pompă are loc în principal într-un interval de aproximativ o săptămână. Asta se aplică atât în cazul creșterii, cât și al scăderii cotațiilor internaționale.