UPDATE. Scăderi de preţuri şi în septembrie. Analiştii ING Bank România se aşteaptă ca preţurile la legume şi fructe să continue să scadă în septembrie cu 10% şi, respectiv, cu 1,5%, ca urmare a recoltei bogate.

‘Cum combinaţia dintre recolta bogată şi efectul de bază favorabil va continua să aibă un impact asupra inflaţiei în lunile următoare, după estimările noastre, datele din septembrie vor arăta ambele elemente în teritoriul deflaţiei – preţurile la legume ar putea fi în scădere cu aproape 10%, iar cele la fructe cu aproximativ 1,5%’, se menţionează într-un raport al băncii, remis AGERPRES.

Românii au cumpărat în luna august alimente mai ieftine decât în iulie aceasta fiind a doua scădere consecutivă de preţuri. Preţurile produselor alimentare au fost mai mici şi comparativ cu începutul acestui an. 
De altfel, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum( la alimente, mărfuri nealimentare şi servicii) au scăzut, per ansamblu, cu 0,2% faţă de luna iulie astfel că inflaţia anuală(comparativ cu luna august 2012) s-a redus până la 3,67%. Legumele şi fructele au consemnat scăderi de preţuri de până la 10 procente pe fondul producţiei agricole foarte bune.
În iulie, preţurile de consum au scăzut cu 0,34% faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 4,41%, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.

Preţurile de consum nu mai scăzuseră din iunie 2012, când au consemnat o diminuare de 0,04% faţă de luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei nu a mai fost la un nivel atât de scăzut din august 2012, când s-a situat la 3,88%. În noiembrie 2012, rata anuală a inflaţiei s-a situat la un nivel apropiat, dar uşor mai ridicat, de 4,56%.