Uleiul de măsline se va ieftini cu 40%

Zefferino Monini, CEO-ul companiei italiene Monini, crede că producția de ulei de măsline, estimată să fie în jur de 3,3 milioane de tone – 3,5 milioane de tone, ar trebui să readucă stocurile la un nivel similar cu cel din ultimii zece ani, începând din anul 2025.

Prețul uleiului de măsline extravirgin ar putea scădea cu 30%-40% până la sfârșitul anului 2024, iar în lunile următoare, uleiul de măsline ar urma să fie din nou vândut în supermarketuri la prețuri mult sub această valoare.

Scăderea prețurilor ar trebui să ducă la o creștere a consumului la nivel global, în special în țările în care uleiul de măsline extravirgin nu este folosit în mod obișnuit. Scăderea prețurilor va fi posibilă datorită recoltei bune din acest an, cu o producție estimată la 3,3 milioane de tone – 3,5 milioane de tone, cantitate care ar trebui să restabilească stocurile la nivelul din ultimii zece ani.

Anul viitor, consumul de ulei de măsline ar urma să revină la aproximativ 3 milioane de tone, comparativ cu 2,7 milioane de tone câte au fost consumate în acest an.

„Ne așteptăm ca, în cazul uleiului de măsline, consumul în 2025 să revină la aproximativ 3 milioane de tone, față de 2,7 în 2024.

Scăderea prețurilor va fi posibilă datorită recoltei bune de anul acesta, cu o producție estimată la 3,3 – 3,5 milioane de tone, față de cele 2,5 milioane de tone din campania trecută, cantitate care ar trebui să aducă de anul viitor stocuri la un nivel similar cu cel din ultimii zece ani, anulând ultimele două campanii care au fost dezastruoase din cauza producției scăzute a Spaniei”, a explicat producătorul italian de ulei de măsline în cadrul unui interviu acordat pentru „Corriere della Sera”.

Zefferino Monini
Zefferino Monini (SURSA FOTO: Monini Spa)

Cafeaua s-ar putea scumpi cu 40%

La polul opus, analiştii economici se aşteaptă la o creştere de aproximativ 40% a preţurilor din cauza deficitului de boabe de cafea robusta, un sortiment mai ieftin.

Cotaţiile la arabica premium au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani din cauza întreruperile persistente ale aprovizionării, majorarea costurilor cu împrumuturile, lipsa containerelor navale, perioadele mai lungi de tranzit și temerile legate de condiţiile meteo nefavorabile din Brazilia, cel mai mare producător mondial de boabe de cafea, care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, ceea ce afectează perspectivele privind viitoarele culturi de boabe de cafea.

Cotaţiile futures la bursa de la New York au urcat cu 2%, ajung la 2,6475 dolari americani pe livră (454 de grame), cel mai ridicat nivel înregistrat din anul 2011.