Se iese mai devreme la pensie! Ce români vor beneficia? Se dă lege
Mai precis, două proiecte legislative aflate în dezbaterea senatorilor vizează reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, prin modificarea listei ce apare în Legea 263/2010.
Amintim că lista respectivă cuprinde localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.
Trebuie menționat că proiectele de lege necesită să fie adoptate de Parlament, semnate de președintele țării și publicate în Monitorul oficial, astfel încât să intre în vigoare.
Ce localități ar putea fi adăugate pe listă?
Potrivit primului proiect, pe lista localităților poluate ar putea fi adăugate următoarele: Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad. În cazul în care proiectul va intra în vigoare, locuitorii din acestea vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, în cazul în care au trăit peste 30 de ani în locurile menționate.
De asemenea, cel de-al doilea proiect de lege vizează introducerea în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie a municipiului Codlea, din județul Brașov.
Localitățile trebuie să apară pe lista celor poluate, care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece, potrivit inițiatorilor, zonele respective au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac şi derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor sau benzidine, dimetilsulfat sau nitrobenzen.
Legea pensiilor prevede că persoanele care au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.
Legea Pensiilor se schimbă radical
În altă ordine de idei, amintim că guvernanții s-au răzgândit din nou cu privire la veniturile a milioane de pensionari din România!
Surprinzător sau nu, noua Lege a pensiilor, care ar fi trebuit să intre în vigoare din luna septembrie a anului 2021, se va aplica abia de la 1 ianuarie 2024, arată un proiect de Ordonanță de Urgență lansat recent de Ministerul Finanțelor.
Situația este și mai complicată, în ideea în care noile prevederi privind pensiile a peste cinci milioane de români și noile reguli de ieșit la pensie trebuiau să intre în vigoare anul viitor, din luna septembrie 2023, conform ultimei amânări.
Practic, Guvernul vrea să extindă amânarea cu încă patru luni, până la începutul anului 2024, considerat un an politic deosebit de important, în condițiile în care vom avea patru rânduri de alegeri: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.