Se iese mai devreme la pensie cu trei ani. Cine sunt românii norocoși

Pensionari

Pensionari/SURSA FOTO: pixabay.com

Anumiți români vor putea să iasă mai devreme la pensie, se arată într-un nou proiect de lege depus recent în Parlament. Pentru a putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare, trebuie îndeplinite câteva condiții. Despre ce este vorba, de fapt?

Românii care se pot pensiona mai repede din 2024

Noua lege a pensiilor prevede numeroase modificări ale sistemului de pensii. Printre acestea se numără și reducerea vârstei de pensionare pentru anumite persoane.

Un proiect de lege depus recent în Parlament prevede ca femeile care au născut și crescut copii să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare.

Proiectul de lege prevede perioade diferite de ieșire la pensie pentru femeile care au devenit mame și care și-au crescut copiii.

Așadar, o femeie care a realizat un stagiu minim de cotizare și care a născut și crescut un copil până la vârsta de 16 ani, va putea ieși mai devreme la pensie cu un an. Reducerea crește în funcție de numărul de copii.

Avem, astfel, următoarele reduceri în ceea ce privește ieșirea la pensie pentru aceste femei:

  • reducere de 1 an şi 6 luni pentru femeile cu 2 copii
  • reducere de 2 ani pentru femeile cu 3 copii
  • reducere de 2 ani şi 6 luni pentru femeile cu 4 copii
  • reducere de 3 ani pentru femeile cu 5 copii
  • și reducere de 3 ani şi 6 luni pentru femeile cu 6 copii sau mai mulţi copii

De asemenea, în proiect se propune înlocuirea cerinței de a realiza un stagiu complet de cotizare contributiv, așa cum este în prezent, cu cea a îndeplinirii unui stagiu minim de cotizare.

Mai exact, și mamele care nu au atins stagiul complet de cotizare, dar au îndeplinit stagiul minim, vor putea să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare.

SURSA FOTO: Dreamstime

Care sunt stagiile de cotizare în România?

Conform Legii 360/2023, durata minimă a stagiului de cotizare contributiv este de 15 ani. Stagiul complet este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Pentru femei, realizarea stagiului complet de cotizare se va realiza prin extinderea acestuia până în 2035.

Propunerea de înlocuire a condiției menționate este justificată de inițiatorii măsurii. Ei spun că, din punct de vedere aritmetic, un stagiu complet de cotizare este dificil de atins pentru o mamă cu mai mulți copii.

Prevederile acestui proiect vor deveni aplicabile în momentul în care acesta:

  • va fi adoptat de către Parlament
  • va fi promulgat de către președintele Klaus Iohannis
  • va fi publicat în Monitorul Oficial