Informaţii importante pentru toţi românii care au muncit în condiţii deosebite! Ce trebuie să ştie aceştia despre drepturile de care beneficiază la momentul pensionării?
Se poate ieşi mai devreme la pensie în România! Cei care au lucrat în condiţii deosebite, respectiv în grupa II de muncă sunt direct vizaţi
Potrivit legislaţiei aflate acum în vigoare, ei beneficiază de anumite prevederi ce vizează stagiul de cotizare şi vârsta de pensionare.
Aceste prevederi au intrat în vigoare la data de 17 noiembrie 2019 şi îi vizează pe cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă până la 1 aprilie 2001, respectiv pe cei care au lucrat în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001.
În cazul în care angajatul a lucrat cel puţin 5 ani în grupa a II-a de muncă, stagiul de cotizare se majorează prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare. Acesta va fi de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă (înainte de 1 aprilie 2001).
Stagiul de cotizare se poate majora şi prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiţii deosebite de muncă (după 1 aprilie 2001). Această majorare se acordă indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiţii de muncă.
În plus, angajaţii vor beneficia şi de reducerea vârstei standard de pensionare. Aceasta va fi redusă cu 4 luni pentru fiecare an întreg efectiv realizat în fosta gupă a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite de muncă.
Trebuie menţionat că reducerea vârstei standard de pensionare pleacă de la 4 luni şi poate ajunge până la 10 ani, fiind nevoie şi de realizarea stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.
Mulţi români care au locuit ani de zile în zone poluate pot ieşi mai devreme la pensie
Reamintim că în România, în mod constant, se măreşte lista localităţilor sau zonelor în care românii pot ieşi mai devreme la pensie ca urmare a poluării.
Spre exemplu, pe 28 iunie 2023, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L60/2023), inițiată de parlamentarii liberali din Maramureș: Cristian Niculescu Țâgârlaș, Călin Bota și Florin Alexe.
Românii care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare din județul Maramureș (Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului, Cavnic, Băiuț şi Copalnic Mănăştur) şi pe o rază de opt km în jurul lor vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.
„Adoptarea acestui proiect de lege este un act reparatoriu, care rezolvă o problemă importantă pentru cei care au muncit și au trăit în condiții foarte grele în județul Maramureș.
În continuare, iazurile de decantare din Maramureș și haldele de steril afectează sănătatea localnicilor, iar proiectul de lege va aduce puțină speranță și încredere pentru oamenii care trăiesc în zonele afectate și astăzi de poluare”, a explicat senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș.
Iar anterior, Camera Deputaților aprobase un amendament pentru reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru românii care au locuit mai mult de 30 de ani în județul Giurgiu și pe o rază de opt kilometri. Această măsură era necesară din cauza poluării generate de combinatul Verachim.
„Din cauza fumului toxic de clor emis de combinatul Verachim, doar într-un singur an de dinainte de 1989 s-au înregistrat 28 de cazuri în care concentrația de clor din atmosferă era de 20 de ori mai mare decât limita maximă admisă. Fumul toxic de clor ajungea până în orașul Ruse din Bulgaria.
Din păcate, nu a fost singurul caz în care regimul comunist a luat decizii fără a ține cont de efectele nocive pentru sănătatea cetățenilor.
Poluarea remanentă a afectat sănătatea locuitorilor pe termen lung și am considerat necesară această măsură și pentru giurgiuveni, după modelul aplicat în cazul altor localități afectate de poluare”, a transmis deputatul PNL Maria Gabriela Horga.