Se iese mai devreme de pensie! În Spania, vârsta legală de pensionare pentru cei care nu au cotizat 37 de ani și 9 luni este de 66 de ani și 4 luni.
Ei bine, conform legii, cei care dovedesc faptul că au cotizat acea perioadă de timp sau mai mult, se pot pensiona la 65 de ani. Cei care nu au timp să aștepte până atunci pot alege să se pensioneze înainte. Deci, care sunt cazurile în care poți beneficia de pensia anticipată?
Înainte însă, trebuie să menționăm că în Spania, pensionarea anticipată este de două tipuri: voluntară și involuntară.
Cum se poate ieși mai devreme la pensie?
Pensionarea voluntară reprezintă o opțiune pe care o ai și pe care o poți accesa prin decizie personală. În acest caz, te poți retrage din activitate cu până la doi ani înainte de vârsta legală obișnuită (adică 63 în loc de 65).
Însă atunci când piața muncii și circumstanțele te împing să faci acest pas, vorbim despre pensionarea involuntară. În acest caz, este posibil să te pensionezi cu până la patru ani înainte de vârsta legală obișnuită (adică 61 de ani în loc de 65).
Trebuie precizat că atunci când te pensionezi anticipat, înseamnă că vei pierde bani lună de lună pentru toată viața, potrivit ziarulromanesc.de.
În afară de termenele obișnuite stabilite legal, sistemul spaniol de asigurări sociale prevede, de asemenea, în unele cazuri, accesul la pensionare anticipată de la vârsta de 55 de ani. Unele cazuri sunt direct legate de profesiile care se exercită.
Ministerul Securității Sociale a explicat că „vârsta obișnuită de pensionare poate fi coborâtă sau anticipată în acele grupe sau activități profesionale, ale căror locuri de muncă sunt de natură excepțional de dureroasă, periculoasă, toxică sau nesănătoasă și acuză rate ridicate de morbiditate sau mortalitate, cu condiția ca lucrătorii afectați să facă dovada activității minime stabilite în profesia sau munca respectivă, se află în situație de înregistrare sau asimilată celei de înregistrare și îndeplinesc celelalte cerințe generale cerute.”
Ce se întâmplă cu persoanele fără loc de muncă?
Însă persoanele de peste 55 de ani care nu au venituri din muncă sau din șomaj pot solicita o creștere de 20%, dacă primesc deja o pensie de invaliditate permanentă totală. Aceasta se numește „pensie pentru persoanele de peste 55 de ani cu invaliditate permanentă totală”, deși nu este o pensie în sensul clasic al cuvântului.
Astfel, aceste persoane vor colecta 75% din baza lor de reglementare în loc de doar 55%. Au, totodată, opțiunea de a nu solicita pensionarea atunci când va veni momentul, continuând să încaseze pensia de invaliditate permanentă pe viață.
Așadar, beneficiarul poate alege ceea ce îi este cel mai confortabil. Și asta pentru că la sosirea vârstei de pensionare, ambele prestații nu pot fi încasate simultan dacă provin din același sistem de asigurări sociale.