Se iese mai devreme la pensie în România! Vârsta de pensionare pentru femei, în prezent, este de 63 de ani, însă unele persoane pot ieși mai devreme la pensie. Despre cine este vorba?
Numărul femeilor care ies la pensie este mai ridicat decât cel al bărbaților, iar această situație se petrece din două motive. În primul rând, la noi în țară, numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților.
În al doilea rând, vârsta de pensionare pentru femei este puțin mai mică decât cea pentru bărbați.
Un lucru care merită menționat este că numărul femeilor ieșite la pensie este mai mare indiferent dacă vorbim despre pensiile din asigurări sociale de stat sau despre pensiile din sistem (agricultori sau sistemul militar).
Vârsta standard de pensionare pentru femei
În prezent, la noi în țară, vârsta de pensionare standard este de 63 de ani pentru femei. Având în vedere ultimele discuții referitoare la vârsta de pensionare pentru sexul frumos, specialiștii spun că aceasta va crește treptat până va ajunge la 65 în 2030.
Totuși, vârsta de pensionare standard în România este sub cea a restul femeilor din Uniunea Europeană. La nivelul blocului comunitar, vârsta medie este 63 de ani şi patru luni.
Italia este țara care conduce acest clasament. Aici, vârsta medie de pensionare pentru femei este de 65 de ani şi şapte luni.
Femeile din România se pot pensiona înainte de termen
Unele femei din România pot ieși la pensie înainte de împlinirea vârstei de pensionare, dacă se încadrează în diverse excepții. Femeile care au cel puțin trei copii se pot pensiona mai devreme cu șase ani.
Aceste femei mai trebuie să bifeze câteva condiții, precum un stagiu minim de cotizare și creșterea copiilor până la vârsta de 16 ani.
Stagiul de cotizare pentru pensie
Toți românii trebuie să știe că „stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.
În esență, stagiul minim de cotizare pentru pensie este cea mai scurtă perioadă de timp în care o persoană care a contribuit în mod continuu la sistemul de asigurări sociale poate primi o pensie.
În cazul unui stagiu minim de cotizare la pensie de 15 ani, 35 de ani ar fi durata completă de cotizare la pensie. Discutăm despre situațiile în care ați putea dori să obțineți o pensie pentru limită de vârstă.
Pe de altă parte, trebuie precizat că persoanele fizice pot solicita pensionarea anticipată cu până la cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare, dacă au realizat cel puțin opt ani de contribuții de-a lungul întregului stagiu de cotizare prevăzut de lege.
Pensionare anticipată
Românii se pot pensiona anticipat în două situații – dacă s-a depășit stagiul de cotizare cu cel puțin opt ani sau dacă mai sunt cel mult cinci ani până la atingerea vârstei standard de pensionare.
Pentru a fi mai precis, dacă vârsta medie de pensionare pentru femei este de 62 de ani, atunci 57 de ani ar fi vârsta minimă pentru pensionarea anticipată a femeilor. Documentația care să ateste stagiul de cotizare corespunzător trebuie să însoțească cererile de pensionare anticipată.