Vor ieși la pensie mai devreme. Este vorba despre o propunere legislativă care vizează modificarea legislației referitoare la sistemul public de pensii. În cazul în care va fi aprobată, lucrătorii din extracția petrolului și a gazelor naturale vor beneficia de încadrarea în locuri de muncă în condiții deosebite.
Lucrătorii din extracția petrolului ar putea ieși la pensie mai devreme
Totodată, stagiile de cotizare ale acestora vor putea fi cu 30% mai scurte decât cele ale angajaților obișnuiți, dacă propunerea va fi aprobată.
Aceștia vor beneficia de aceleași facilități prevăzute de lege ca lucrătorii din serviciile de anatomie patologică și prosecturi ale spitalelor, cei din instituțiile de medicină legală, personalul disciplinelor universitare de anatomie, histologie, anatomie patologică și al catedrei de biologie celulară sau personalul navigant din aviația civilă, mineri, lucrători din industria nucleară și nu numai.
Amintim că locurile de muncă în condiții deosebite sunt definite de noua lege a pensiilor. Este vorba despre locurile unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.
Au fost eliminate mai multe perioade care erau asimilate stagiului de cotizare
Amintim că noua lege a pensiilor a provocat și câteva situații mai puțin plăcute. De exemplu, au fost eliminate mai multe perioade care erau asimilate stagiului de cotizare.
O astfel de perioadă este cea în care o persoană a primit pensie de invaliditate. Totodată, persoanele care locuiesc în zone poluate nu se vor mai putea pensiona mai devreme cu doi ani. Schimbarea se aplică de la 1 septembrie.
Noua lege a pensiilor arată că există două categorii de români care pot ieși mai devreme la pensie. Prima categorie îi vizează pe românii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă. Legea se aplică astfel:
- pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare;
- pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.
A doua categorie îi vizează pe bărbații care se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.