Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea legislației privind sistemul unitar de pensii publice inițiată de parlamentarii PNL de Maramureș, Cristian Niculescu Țâgârlaș, Călin Bota și Florin Alexe.
Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L60/2023), inițiat de parlamentarii PNL de Maramureș, Cristian Niculescu Țâgârlaș, Călin Bota și Florin Alexe.
Prin acest demers legislativ, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, respectiv în localităţile Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului, Cavnic, Băiuț şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.
La Cavnic, din 10 familii, în 9 dintre ele sunt văduve!
Președintele Comisiei juridice din Senat, senatorul PNL de Maramureș Cristian Niculescu Țâgârlaș a luat cuvântul în plen și, în numele maramureșenilor, le-a mulțumit tuturor celor care au votat acest proiect de lege privind pensionarea persoanelor din zonele poluate maramureșene.
“Inițiativa vizează zone care au fost afectate de industria poluantă și inumană demarată și susținută de statul comunist. Joi, am discutat cu primarul din Cavnic și mi-a spus că sunt scări de bloc întregi unde în 10 familii sunt nouă văduve, pentru că bărbații lor, care au muncit în minele de uraniu, în condiții groaznice, au murit.
În continuare, iazurile de decantare care se află în aceste zone afectează sănătatea localnicilor. Este un vot reparatoriu, care rezolvă o problemă importantă pentru cei care au muncit și au trăit în condiții foarte grele. Regret că senatorii USR au votat împotriva intereselor maramureșenilor”, a declarat senatorul liberal.
Mineritul a devenit nerentabil în regiune după Revoluţie
În opinia sa, senatorii au dovedit că “putem să fim solidari, mai ales atunci când este nevoie de sprijinirea seniorilor României, cu măsuri care le să facă viața mai ușoară”.
După votul din Senat, proiectul de lege merge acum la Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz.
Mineritul a ridicat economic zona, în anii din timpul comunismului, însă, după Revoluţie, această activitate a devenit, brusc, nerentabilă. În aceste condiţii, guvernanţii au decis, la începutul anilor 2000, că mineritul trebuie să dispară în Maramureş.
Câțiva ani mai târziu, compania Remin a fost închisă şi mii de mineri au rămas pe drumuri. Și nu doar pe drumuri, pe lângă problema socială, a rămas şi cea legată de sănătate şi mediu.