Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Grădinaru, a explicat, marți, ce se va întâmpla dacă va fi introdusă vârsta minimă de pensionare, de 60 de ani, pe lângă vechime.
Ce se va întâmpla dacă va fi introdusă vârsta minimă de pensionare, de 60 de ani, pe lângă vechime?
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Grădinaru, a explicat marți, 18 iulie 2023, că este dificil ca un judecător sau un procuror să se pensioneze la 60 de ani pentru că „în cazul în care se intră în magistratură la vârstă fragedă, pentru că așa este sistemul, undeva la 24-25 de ani, la 60 de ani, ai peste 35 de ani de muncă ca magistrat, ceea ce este destul de greu de acceptat, în condițiile specificului muncii magistratului, pe lângă interdicțiile, restricțiile și incompatibilitățile pe care le are.”
„Introducerea vârstei minime de pensionare, de 60 de ani, pe lângă vechime, produce efecte dezastruoase pentru sistem zicem noi, mai ales în acest moment în care sistemul suferă foarte mult de lipsă de personal. Astfel de reforme nu se fac peste noapte, trebuie să fie etapizate, să se întindă pe o perioadă mult mai mare de timp. Dumnealor au simulat că au făcut o etapizare.
În realitate, au făcut o grilă de etapizare, dar cine nu împlinește 50 de ani până în 2025, nu prinde posibilitatea să se pensioneze înainte de 60 de ani. Practic, au lăsat doi ani de grație”, a declarat el, marți, în cadrul podcastului „Culisele Justiției” de pe canalul de YouTube „DCNEWS RO”.
Angajații Complexului Energetic Oltenia sunt îngrijorați în privința modificării Legii pensiilor
La rândul lor, angajații Complexului Energetic Oltenia, atât mineri, cât și energeticieni, sunt îngrijorați că ar putea dispărea Legea 197 şi Legea 74, precum și celelalte acte normative care le acordă facilități la pensionare.
Guvernul României a impus reducerea vârstei de pensionare a minerilor și energeticienilor pentru a rezolva problema socială, în condiţiile în care, din cauza schimbărilor climatice, la nivel mondial s-a hotărât reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin închiderea producției de energie pe bază de cărbune. În prezent, majoritatea angajaților care îndeplinesc condițiile necesare pentru pensionare ezită să-și depună dosarul, riscând astfel să piardă mai mult.
„Principala îngrijorare a angajaților Complexului Energetic Oltenia este ca Legea 197 să dispară după reorganizarea sistemului de pensii și apariația unei noi Legi a pensiilor. Astfel, vârsta de pensionare să crească și la Complexul Energetic Oltenia”, a declarat, duminică, Claudiu Manta (deputat gorjean) în cadrul unui interviu acordat pentru Impact în Gorj.
„De la Ministerul Muncii s-a spus, la un moment dat, că există mai multe variante pentru Legea pensiilor modificată. Au rămas ulterior două proiecte. Ni s-a spus și nouă că unul era cu facilități pentru mineri și energeticieni și altul fără niciun fel de facilitate, precum Legea 197, care reduce vârsta de pensionare cu 13 ani pentru mineri și energeticieni”, a explicat, la rândul său, Vasile Tivig, membru al Sindicatului Energia din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari.