Se iese masiv la pensie chiar acum! Klaus Iohannis a semnat decretele astăzi, 27 decembrie

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Se iese masiv la pensie chiar acum! Mai mulți judecători din țară au fost eliberați în urma decretelor semnate pe 27 decembrie de către șeful statului Klaus Iohannis, în contextul pensionării.

Președintele României Klaus Iohannis a eliberat mai mulţi judecători din funcţie, pe motiv de pensionare, potrivit decretelor semnate, marţi, 27 decembrie, de șeful statului.

Cine sunt magistrații care au ajuns la vârsta de pensionare

Așadar, Administrația Prezidențială de la Cotroceni a informat că au fost eliberaţi din funcţie magistrații nominalizați: colonelul magistrat Cătălin-Mihai Chiriţa, vicepreşedinte al Tribunalului Militar Iaşi, judecătorul cu grad profesional de curte de apel la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, Adina-Nicoleta Stănoiu, judecătorul la Curtea de Apel Bucureşti Alina Saglam, judecătorul la Tribunalul Bucureşti, Crina-Corina Monea, judecătorul Ruxandra Dincă, preşedinte cu delegaţie al Judecătoriei Turnu Măgurele şi judecătorul Andrei Iordan, delegat în funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Tulcea.

Respectiv, lor li se alătură judecătorul cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Constanţa, Teodor-Viorel Gheorghe, judecătorul la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, Sandra-Iulia Paşca-Cameniţă, judecătorul la Curtea de Apel Constanţa, Iulia-Cezara Suciu, judecătorul cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Gorj, Antoaneta-Lotica Tîlvescu, judecătorul la Curtea de Apel Craiova, Daniel Oţel, judecătorul la Tribunalul Mehedinţi, Popescu Victoria-Cerasela, judecătorul la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, Adina Mitrea, judecătorul cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, Marina Chiriţă, judecătorul cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, Tania Loredana Bădin, judecătorul Iuliana-Mihaela Bucur, preşedinte al Secţiei penale din cadrul Tribunalului Buzău, judecătorul colonel magistrat Dan Condrea, preşedinte al Tribunalului Militar Iaşi, judecătorul cu grad profesional de curte de apel la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti Adina-Elena Cojocaru, judecătorul la Curtea de Apel Craiova, Sanda-Elena Lungu, judecătorul la Curtea de Apel Craiova, Claudiu-Angelo Gherghină, judecătorul la Judecătoria Craiova, Claudia-Mirela Radu şi judecătorul la Tribunalul Mehedinţi, Amalia-Cecilia Moleanu.

Fost președinte CCR: Recalcularea pensiilor în plată ale magistraților, imposibilă constituțional

Proiectul pensiilor speciale are probleme de constituționalitate, dă de înțeles, la RFI, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, după ce Guvernul a realizat un act normativ pentru reglementarea acestor venituri, unele dintre ele fiind recalculate, altele nu.

Augustin Zegrean spune că pensiile în plată ale magistraților nu pot fi recalculate.

„Îi dau caracter retroactiv legii, ceea ce este interzis prin Constituție, articolul 15 din Constituție, legea dispune numai pentru viitor. Sigur, este o nuanță aici și o să stea unii să-mi spună că nu am dreptate, dar nu poți să vii să recalculezi, că ei nu spun că se reduce pensia, puteau să spună simplu se reduc pensiile cu atâta, ei spun că se recalculează pensiile în baza acestei legi, în termen de șase luni de zile se vor recalcula pensiile magistraților, pensiile aflate în plată, acest lucru nu este posibil din punct de vedere constituțional. Există practică a CCR, nu o decizie, mai multe, în care se spune că nu poți să faci acest lucru. Au încercat și în alte state să-și bată joc de magistrați, state vecine cu noi și foarte nervoase în lupta asta împotriva nu știu cui”, spune Zegrean.

Fostul președinte al CCR precizează că „din punct de vedere constituțional, Guvernul poate să facă propuneri de lege și Parlamentul să adopte legi, dar ce este în neregulă în privința acestei legi cu pensiile speciale este faptul că au pornit această inițiativă câtă vreme este în lucru o lege a pensiilor”.

„De ce nu se face o singură lege a pensiilor nu am să înțeleg niciodată, de ce trebuie să facă iar pensii sectoriale și așa mai departe. În privința legii pensiilor foștilor magistrați, încă nu este o lună de când a intrat în vigoare legea de modificare a legii privind statutul magistraților și acolo era scrisă povestea cu pensiile magistraților. Deci acum o lună, nu se știa că trebuie modificată legea aceea? Au venit acum să modifice. De ce? Cine-i mai poate crede?”, mai spune Augustin Zegrean.