Se iese masiv la pensie

Valeria Herdea, președintele CNAS, a avertizat luni că România ar putea întâmpina o lipsă de personal medical, având în vedere că în prezent jumătate din cei activi în domeniul sănătății sunt membri ai unei generații care se va pensiona în următorii 4 – 6 ani.

„Vor rămâne jumătate din cei pe care îi avem. (…) 50% din oamenii educaţi ai acestei ţări în domeniul medical ori vor lucra după pensie până când vor creşte pe alţii ori schimbăm politica în domeniul resursei umane, ori facem ceva în aşa fel încât să dezvoltăm foarte bine reţeaua de îngrijiri medicale”, a declarat Valeria Herdea, la o dezbatere organizată de profit.ro.

Creșterea salariilor fără reformă nu înseamnă nimic în domeniul Sănătății

În opinia sa, „degeaba” cresc salariile din sănătate dacă nu se face reformă. Valeria Herdea a declarat că în lipsa unei reforme, creșterea salariilor va fi ineficientă. Ea a subliniat că este necesar să avem curajul să discutăm despre contractul asigurat – asigurator pentru a realiza reforma. Potrivit ei, discutarea acestui contract ar implica înțelegerea de către fiecare persoană a drepturilor sale atunci când este asigurat.

Dar și a beneficiilor oferite de către casa de asigurări pentru menținerea sănătății, prin colaborarea activă cu medicii. Valeria Herdea a menționat că ar trebui să ne amintim că există atât drepturi, cât și obligații în acest proces, inclusiv programarea la medicul de familie în luna de naștere. Ea a subliniat că pacienții ar trebui să aibă și anumite obligații în acest sens.

CNAS ar putea rămâne fără bani în ultimele 3 luni ale anului

Șefa CNAS a mai precizat că instituția nu are fonduri decât pentru primele nouă luni ale anului. Valeria Herdea a comunicat că resursele financiare nu vor ajunge și pentru ultimul trimestru al acestui an. Ea a subliniat că este necesar ca toți să depunem eforturi pentru a reduce cheltuielile și pierderile din sistem și să mobilizăm pacienții să vină activ pentru a obține beneficii în prevenție, care costă mai puțin și îi poate ajuta să evite afecțiunile în viitor, contribuind astfel la o prognoză mai precisă.

Ea a anunţat că este în curs de demarare un proiect interinstituţional între Ministerul de Finanţe, Colegiul Medicilor din România, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La acesta este invitat şi Ministerul Sănătăţii să participe. Echipe mixte vor verifica eficienţa activităţii furnizorilor de servicii medicale.