Românii care locuiesc în zonele poluate din Maramureș vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani
Camera Deputaților a adoptat miercuri, 28 iunie 2023, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L60/2023), inițiat de parlamentarii liberali din Maramureș: Cristian Niculescu Țâgârlaș, Călin Bota și Florin Alexe.
Astfel că, românii care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare din județul Maramureș (Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului, Cavnic, Băiuț şi Copalnic Mănăştur) şi pe o rază de opt km în jurul lor vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.
„Adoptarea acestui proiect de lege este un act reparatoriu, care rezolvă o problemă importantă pentru cei care au muncit și au trăit în condiții foarte grele în județul Maramureș.
În continuare, iazurile de decantare din Maramureș și haldele de steril afectează sănătatea localnicilor, iar proiectul de lege va aduce puțină speranță și încredere pentru oamenii care trăiesc în zonele afectate și astăzi de poluare”, a declarat, miercuri, senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș.
Românii care locuiesc în Giurgiu și aproape de Giurgiu vor putea ieși mai devreme la pensie
Cu câteva zile în urmă, Camera Deputaților a aprobat un amendament pentru reducerea vârstei de pensionare pentru românii care au locuit mai mult de 30 de ani în județul Giurgiu și pe o rază de opt kilometri, a anunțat deputatul PNL Maria Gabriela Horga. Potrivit spuselor sale, această măsură era necesară din cauza poluării generate de combinatul Verachim.
„Am făcut astăzi dreptate pentru giurgiuvenii care au fost afectați de efectele poluării propuse de fostul combinat chimic și am îndeplinit o promisiune făcută celor care așteptau de multă vreme ca această lege să se aplice si giurgiuvenilor.
În urma inițiativei PNL Giurgiu, Camerei Deputaților a aprobat astăzi REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE CU DOI ANI DE ZILE pentru cei care au locuit cel puțin 30 de ani în municipiul GIURGIU și pe o rază de opt kilometri în jurul localității.
Este un amendament pe care l-am inițiat alături de colegii mei din PNL Giurgiu, Alexandru Andrei și Toma Petcu.”, a scris ea pe contul ei de Facebook.
„Din cauza fumului toxic de clor emis de combinatul Verachim, doar într-un singur an de dinainte de 1989 s-au înregistrat 28 de cazuri în care concentrația de clor din atmosferă era de 20 de ori mai mare decât limita maximă admisă. Fumul toxic de clor ajungea până în orașul Ruse din Bulgaria. Din păcate, nu a fost singurul caz în care regimul comunist a luat decizii fără a ține cont de efectele nocive pentru sănătatea cetățenilor.
Poluarea remanentă a afectat sănătatea locuitorilor pe termen lung și am considerat necesară această măsură și pentru giurgiuveni, după modelul aplicat în cazul altor localități afectate de poluare. Ma bucur ca în acest demers am beneficiat de întreg sprijinul organizației PNL Giurgiu și al președintelui Dan Motreanu și al primarului din Giurgiu, Adrian Anghelescu”, a conchis ea.