„La 30 septembrie 1864, prin Decretul Domnesc nr. 1363, Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, semna actul de înființare al Camerelor de Comerț și Industrie. Se urmăreau, astfel, consolidarea noului stat românesc și modernizarea acestuia, prin crearea unor instituții care să conecteze Principatele Române la sistemul economic capitalist occidental, devenit, în a doua jumătate a secolului XIX, modelul politic, economic și cultural al României,” a declarat Mihai Daraban, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, cu ocazia împlinirii a 157 de ani de activitate camerală în România.
„În cei 157 de ani care au trecut de la înființarea Camerelor de Comerț, România a alternat perioadele de dezvoltare economică susținută, cu perioade grele din punct de vedere social și economic. Sistemul cameral românesc a continuat însă să funcționeze și să reprezinte legătura absolut necesară între decidenții politici ai vremurilor și mediul de afaceri, contribuind astfel la progresul și dezvoltarea României,” a precizat Daraban.
„În mod cert, economia românească, în ansamblul ei, trece în prezent printr-o situație dificilă cauzată de pandemia care afectează întreaga lume de aproape doi ani. Mai mult ca oricând, Sistemul cameral trebuie să-și concentreze toate eforturile pentru reprezentarea și sprijinirea adecvată a mediului de afaceri și, împreună cu antreprenorii, să găsească soluțiile optime pentru a le propune și susține în fața decidenților pentru depășirea tuturor provocărilor economice apărute în ultima perioadă, ” a mai precizat Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.
La împlinirea celor 157 de ani de activitate camerală, doresc să le mulțumesc tuturor colegilor mei din camerele județene din România pentru eforturile depuse în sprijinul comunității de afaceri și a antreprenorilor și să îi asigur, totodată, de întregul suport al Camerei Naționale în orice demers care vizează progresul economic al României,” a mai spus oficialul CCIR.
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) este unul dintre cele mai importante foruri de reprezentare a oamenilor de afaceri români din ultimii 150 de ani. Exponentă a economiei libere de piață, CCIR, parte a rețelei mondiale a Camerelor de Comerț care reunește peste 12.000 de organisme camerale din toată lumea, asigură reprezentarea și susținerea comunității de afaceri, contribuind la dezvoltarea mediului de afaceri și, implicit, a României, pe plan economic și social – aceste prerogative au devenit și au rămas de-a lungul timpului fundamentul statutar al camerelor de comerț din întreaga lume.
Din 1990 și până în prezent, CCIR și Camerele județene au cheltuit din resurse proprii pentru susținerea mediului de afaceri din România mai mult de 24 mil. EUR (peste 29 mil. USD), reprezentând aproximativ 800 mii EUR/an (970 mii USD/an).
În toată această perioadă, CCIR și Camerele județene au susținut mediul de afaceri din România prin activități specifice la nivel național pentru care au efectuat cheltuieli în medie anuală de peste 1,9 mil. lei din resurse proprii.
În plus, au organizat de misiuni economice, delegații oficiale, forumuri, seminarii și alte evenimente specifice diplomației economice ale căror cheltuieli au reprezentat în medie anuală peste 1,3 mil. lei (de asemenea, din resurse proprii).
Din 1990 și până în prezent, CCIR și Camerele județene au organizat cu propriile resurse peste 20.000 de evenimente cu specific bilateral în vederea unei mai bune promovări a capitalului autohton și a stimulării schimburilor comerciale. De asemenea, evenimentele organizate de către CCIR și Camerele județene au beneficiat, de-a lungul timpului, de prezența a peste 45 de președinți de stat.