Baloanele au fost aranjate de-a lungul liniei de 15 kilometri pe unde trecea Zidul Berlinului. Ele urmează să fie lansate odată cu lăsarea serii, începând cu ora locală 19.20 (18.20 GMT). Orchestra şi corul de stat din Berlin vor cânta Oda bucuriei”, Simfonia a IX-a a lui Beethoven, devenită imnul neoficial al unităţii şi păcii în Europa, în timp ce baloanele se vor ridica în aer.
Cancelarul Angela Merkel va prezida festivităţile, care vor include concerte susţinute, printre alţii, de trupe sau artişti germani precum Udo Lindenberg, Fantastischen Vier şi Clueso. O vedetă a scenei muzicii techno din Germania, Paul Kalkbrenner, şi interpretul britanic Peter Gabriel vor cânta de asemenea în concertul de la istorica Poartă Brandenburg din Berlin.
Angela Merkel urmează să inaugureze o expoziţie majoră la Memorialul Zidului Berlinului de pe Bernauer Strasse, o stradă care a fost divizată peste noapte de Zidul care a fost ridicat în august 1961 pentru a opri exodul în masă al est-germanilor către Vest. Potrivit organizaţiei turism Visit Berlin, peste un milion de turişti germani şi străini urmează să participe la ceremoniile dedicate căderii Zidului Berlinului, eveniment care a pus capăt Războiului Rece şi a anunţat reunificarea Germaniei şi a Europei, scrie AFP.
Spre deosebire de cea de-a 20-a aniversare, niciun şef de stat sau de guvern în exerciţiu nu a fost invitat, pentru ca omagiul să fie dedicat în special populaţiei. Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, în vârstă de 83 de ani, creditat ca cel care a dus la reunificarea germană, participă în acest weekend la diverse manifestaţii, la fel ca fostul lider al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa.
La 9 noiembrie 1989, după mai multe săptămâni de manifestaţii ample ale est-germanilor care cereau mai multe libertate, regimul comunist a anunţat, suprinzător, că cetăţenii pot călători liber în străinătate. Câteva ore mai târziu, poliţiştii de frontieră din Berlinul de Est, copleşiţi de valul de oameni, au deschis Zidul. Data de 9 noiembrie are o încărcătură simbolică puternică în Germania, deoarece este şi data teribilului pogrom cunoscut ca 'Noaptea de Cristal', comis de nazişti în 1938. (Sursa: Agerpres)