Duminică, are loc comemorarea de 7 ani de la fostul club Colectiv, tragicul eveniment din seara de 30 octombrie 2015, petrecut în timp ce trupa Goodbye to Gravity susținea concertul de lansare a unui nou album. Incendiul izbucnit în timpul concertului din cauza unor artificii și s-a extins rapid.
Se împlinesc șapte ani de la tragedia din Colectiv în care 65 de oameni au murit și alți 150 au fost răniți. Marșuri și slujbe de comemorare în București
Sute de persoane și-au anunțat prezența la marșul pentru comemorarea victimelor de la Colectiv care se va încheia în fața Parchetului General ce nu a soluționat încă dosarul culpei medicale. Evenimentul va avea ca punct final procuratura care anunțase în vară că nu are încă un suspect în dosarul morții tinerilor în spitale.
A șaptea comemorare a incendiului care a luat viața a 65 de persoane și a rănit alte peste 150 începe în această seară, la ora 18.00. Cei care vor să participe sunt așteptați în Piața Bucur, în fața fostului club Colectiv. Mulțimea va purta portretele victimelor incendiului din 30 octombrie 2015 până la Parchetul General, aflat la mai puțin de 2 kilometri distanță.
„Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat și s-a încercat deturnarea atenției publice de la faptul că spitalele și deciziile autorităților au făcut mai multe victime decât incendiul în sine”, au menționat organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Evenimentul e organizat de trei organizații non-guvernamentale – Corupția ucide, Inițiativa România şi Geeks For Democracy. Aceștia amintesc numele celor acuzați de opinia publică, mulți chemați să dea cu subsemnatul în timpul urmăririi penale.
„Revoltați, răniții și rudele celor care și-au pierdut viața au depus la Parchetul General plângere penală împotriva lui Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu și Gabriel Oprea, decidenții politici responsabili pentru intervențiile neprofesioniste și răuvoitoare ale autorităților și pentru consecințele dezastruoase ale acestora”, spun organizatorii marșului.
Totuși, la ultimul răspuns al Parchetului General, în mai 2022, instituția menționase că nicio persoană nu este încă pusă sub acuzare, fiind cercetate doar fapte.
Patriarhia a anunțat slujbe speciale de comemorare
Arhiepiscopia Bucureştilor va organiza, duminică, la Biserica Sfântul Nicolae – Broşteni, o slujbă de pomenire în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, petrecut în urmă cu şapte ani. Conform unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, de la ora 8,30 se va oficia Sfânta Liturghie în Biserica parohiei Sfântul Nicolae – Broşteni, situată în apropierea fostului club.
La 12,00 este programată slujba parastasului, care se va săvârşi în curtea bisericii, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Patriarhului Daniel. O altă slujbă va fi oficiată de un sobor format din 10 preoţi, la ora 13,00, în faţa fostului club Colectiv.
Cu acest prilej, va fi depusă o coroană de flori din partea Părintelui Patriarh Daniel în memoria celor pomeniţi.
64 de tineri au murit în urma tragediei de la clubul Colectiv
În noaptea tragediei din Colectiv s-au stins 27 de tineri: Carmen Irina Opriţă, Anda Ioana Epure, Vlad Ţelea, Mihaela Vieru, Gabriel Matei, Nicoleta Baldovin, Petru Andrei Bucă, Andrei Ştefan Hamed, Radu Palada, Diana Elena Enache, Alexandru Cătălin Simion, Cătălina Ioniţă, Valentina Florea, Nelu Tilie, Maria Dorina Vulcu, Mihai Cătălin Alexandru, Adrian Rugină, Marius Ştefan Ruşitoru, Paul Alexandru Georgescu, George Claudiu Petre, Ioan Tripa, Monica Tănăsoiu, Laurenţiu Marian Vârlan, Constantin Marian Ignat, Ionuţ Valentin Fieraru, Simona Livia Stan, Maria Ion.
Însă, în total, 64 de tineri au murit ca urmare a rănilor grave produse de flăcări și din cauza complicațiilor.
În afara persoanelor care au decedat – unele pe loc, altele după o perioadă, din cauza infecțiilor nosocomiale căpătate în spitale -, peste 160 de persoane au fost rănite. La concert participau circa 300 de persoane, iar anchetele ulterioare au stabilit că nu erau stabilite sau respectate norme de siguranță.
Incendiul din Colectiv s-a produs în seara zilei de 30 octombrie 2015, în jurul orei 22:30, în incinta clubului amenajat într-o fostă hală a fabricii Pionierul, în sectorul 4 din București.
Incendiul s-a soldat cu 64 de morți (o parte au decedat în noaptea incendiului, o parte în spitale, în săptămânile care au urmat) și în jur de 150 de răniți, majoritatea mutilați pe viață. În vara anului 2017, la aproape 2 ani de la incendiu, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis.