Luni, pe data de 3 iunie, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut un anunț important privind sumele primite în dar la nuntă sau la botez. Iată despre ce este vorba, mai exact.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a comunicat luni, pe 3 iunie, că sumele primite ca dar la nuntă sau botez nu sunt considerate venituri impozabile și nu sunt supuse obligației de declarare.
Care sunt sumele supuse impozitului pe venit?
Potrivit articolului 61 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, împreună cu modificările și completările ulterioare, veniturile supuse impozitului pe venit includ:
a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;
c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
e) venituri din investiții, definite conform art. 91;
f) venituri din pensii, definite conform art. 99;
g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
h) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
i) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;
j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.
Sumele primite în dar la nuntă și la botez nu se impozitează
ANAF a transmis că „în cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV”.
De asemenea, în conformitate cu articolul 62 din aceeași lege, sunt enumerate veniturile care sunt considerate neimpozabile, fiind exceptate de la obligația declarativă a contribuabilului. Printre acestea, la litera p), sunt incluse sumele sau bunurile, precum titluri de valoare și aur de investiții, primite în cadrul unor moșteniri sau donații. Prin urmare, sursele de fonduri provenite din darurile de nuntă/de botez sunt considerate venituri neimpozabile.
Potrivit prevederilor articolului 117 din aceeași lege, așa cum a fost modificat prin Legea nr. 296/2023 referitoare la unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, veniturile constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu poate fi identificată, sunt supuse unei impozitări cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Este important de menționat că această cotă de impozit de 70% nu se aplică veniturilor provenite din sursele de fonduri identificate, așa cum sunt prevăzute la articolele 61 și 62.
„În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării”, a conchis ANAF.