Marcel Ciolacu a oferit noi informații despre măsurile fiscale. El a spus că nu a avut nimeni în cap vreodată să impoziteze nunţile şi botezurile.
Premierul a arătat că, încă nu şi-a asumat proiectul de lege privind măsurile fiscale.
Marcel Ciolacu a anunţat că va avea, luni dimineaţă la ora 9.00, o nouă întâlnire cu ministrul de Finanţe Marcel Boloş. El a ținut să puncteze că întotdeauna intervin schimbări.
Marcel Ciolacu spune că NU vor fi impozitate nunţile şi botezurile
Întrebat despre măsura impozitării cu 70% a sumelor nejustificate deţinute de persoanele fizice, premierul a venit cu detalii importante. El a precizat că nu vor fi impozitate nunţile şi botezurile.
Premierul a punctat că „n-a avut nimeni în cap vreodată” un astfel de lucru: „Nu mi-am asumat încă legea. Întotdeauna intervin schimbări. Încă eu nu mi-am asumat legea. Luni de dimineaţă la ora 9.00 voi avea din nou întâlnire cu ministrul Finanţelor pe tot calculul de lege”, a explicat Marcel Ciolacu, vineri la Buzău.
Se taxează veniturile care nu se pot justifica
Întrebat dacă intră şi nunţile şi botezurile sub incidenţa măsurii impozitării cu 70% din veniturile nedeclarate, Ciolacu a spus:
„Nu sunt din venituri nedeclarate. Din venituri pe care nu le pot justifica”, a menționat acesta.
El a spus că nu intră la acest capitol nunţile şi botezurile .
„În politică trebuie să îţi fie frică nu de ceea ce faci, trebuie să îţi fie frică de ceea ce se poate inventa că ai fi făcut sau ai fi vrut să faci. N-a avut nimeni în cap vreodată să impozite nunţile şi botezurile”, a spus liderul PSD.
Stimularea muncii cinstite, ținta Guvernului
Marcel Ciolacu a declarat că iniţiativa legislativă îşi propune să stimuleze munca cinstită şi să descurajeze „portiţele de optimizare fiscală şi evaziune”. De asemenea, „reducerea cheltuielilor statului este prima, urmată de creşterea colectării şi combaterea evaziunii fiscale. Iar elementele-cheie ale proiectului sunt legate de supraimpozitarea luxului, viciului şi profitului excesiv şi, extrem de important, de asigurarea echităţii fiscale între contribuabili”, a mai precizat liderul PSD.
Şeful Guvernului a mai spus că un instrument nou în reducerea fraudei şi a evaziunii fiscale va fi E-sigiliu. Cu ajutorul acestuia va putea fi urmărită trasabilitatea mărfurilor. O altă măsură va fi impozitarea cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice.
Salariul minim pe economie va creşte de la 3.000 la 3.300 lei
Prim-ministrul a amintit că salariul minim pe economie va creşte de la 3.000 la 3.300 lei şi în construcţii, de la 4.000 lei la 4.500 lei.
„Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”, a mai precizat Ciolacu. Şeful Executivului a oferit asigurări că nu va fi mărită cota generală de TVA de 19% şi va fi păstrată o cotă redusă de 5% a lemne, energie termică, cărţi, manuale şi evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente şi medicamente.
Detalii despre rectificarea bugetară
Marcel Ciolacu a vorbit și despre rectificarea bugetară.
„Vom face anul acesta, conform legii, rectificarea bugetară. Nu înţeleg ce principii. Haideţi să vedem dacă avem de a face cu o rectificare pozitivă sau negativă. Asta e în funcţie şi de dialogul cu Comisia Europeană”, a explicat Marcel Ciolacu, întrebat vineri la Buzău când va fi făcută rectificarea bugetară şi în funcţie de ce principii.