Din păcate, judecătorii CCR au amânat dezbaterea sesizării privind legea care prevede taxarea pensiilor speciale cu 85%.
„Curtea Constituțională a amânat deschiderea deliberărilor pentru data de 4 noiembrie 2020”, transmite CCR, care precizează că așteaptă transmiterea punctelor de vedere ale președinților celor două Camere ale Parlamentului și a informațiilor solicitate mai multor autorități publice.
De cealaltă parte, avocatul Poporului, Renate Weber, vine cu explicații privind acest aspect. Aceasta subliniează faptul că deși subeiectul se numeşte taxarea pensiilor, este de fapt o dublă impozitare.
„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, a declarat pentru Mediafax, Renate Weber.
Este o supraimpozitare
Totodată, Avocatul Poporului nu se oprește aici și este de părere că este vorba şi despre o supraimpozitare, deoarece că toate pensiile de peste 2000 de lei sunt impozitate cu 10%.
Astfel în opinia lui Renate Weber, această taxare este de fapt una neconstituțională.
„În plus, vine aceasta taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal.
Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, a mai spus Weber.
În luna iunie a acestui an, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat legea care prevede taxarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei și cu 10% a celor între 2001 și 7001 lei.
Mai exact, potrivit legii adoptate, ar urma să fie taxată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii. Mii de români ar urma să fie vizați de această măsură.