„Există o vină a personalului medical care eliberează aceste certificate. Doar că vina trebuie dovedită și pedepsită. La grupul de la Institutul Național de Sănătate Publică, care emite certificatele COVID pe baza adeverințelor de vaccinare, de acolo s-au transmis deja către poliție peste 370 de sesizări cu privire la autenticitatea acestor certificate de vaccinare. Tot ce vine ca sesizare la Ministerul Sănătății noi transmitem fie către parchet, fie către poliție.”, a spus Ioana Mihăilă.
„Sunt certificate care indică suspiciuni de fraudă. De când e valabil acest certificat COVID, de la 1 iulie s-a constituit acest grup de lucru la INSP, și de atunci se fac aceste verificări ale adeverințelor. Iar în aceste aproape două luni au fost peste 370 de care am menționat.”, a adăugat ministrul.
Termenul de valabilitate al certificatelor antigen pentru coronavirus a fost prelungit la 48 de ore, iar pentru testele PCR termenul rămâne de 72 de ore, a anunţat ministrul sănătăţii, Ioana Mihăilă. Potrivit acesteia, ordonanţa adoptată luni de executiv modifică şi completează Legea 55 din 2020, astfel că persoanele care se vaccinează cu schema completă vor beneficia de tichete de masă în valoare de 100 de lei. Ministrul a anunţat totodată crearea cadrului necesar pentru utilizarea şi pe teritoriul României a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19.
„Reprezentanţii STS au dezvoltat de asemenea o aplicaţie sigură prin care aceste certificate pot fi verificate şi practic orice reprezentant al unei instituţii publice sau private poate din acest moment, dacă îşi downlodează aplicaţia, să verifice veridicitatea unui cerificat COVID-19. De menţionat că este nevoie şi prezenţa cărţii de identitate, atunci când verificăm acest certificat.”, a spus ministrul Sănătății.
Ce spune ministrul Sănătății despre restricții?
”Sunt discuţii – între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, DSU, specialiştii de la INSP – referitoare la cum vom acţiona dacă cifrele incidenţei vor creşte semnificativ, dacă paturile din spitale vor începe să se umple. Avem câteva principii de la care plecăm: important este că ne dorim să ţinem şcolile deschise cât mai mult timp posibil. Aşa cum este în ordinul comun acum, până la 6 la mie incidenţă într-o localitate (…) dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce priveşte situaţia infecţiilor la copii. Un al doilea obiectiv este să nu restricţionăm circulaţia persoanelor vaccinate şi al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare care au avut de suferit anul trecut, cum este HoReCa”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Ioana Mihăilă.
Aceasta a explicat că s-a creat cadrul legal astfel încât certificatul verde europan să poată fi folosit şi la nivel naţional.
”În funcţie de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activităţi vom verifica aceste certificate, permiţând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim la activităţi cu risc mai mare de transmitere, activităţi în spaţii închise, cu aglomerări”, a mai declarat Ioana Mihăilă.
Întrebată dacă se va merge la mall, de exemplu, doar cu certificatul de vaccinare, Mihăilă a afirmat: ”Da, este o variantă de lucru, aşa cum o altă variantă este ca în restaurante sau în baruri – unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este mare accesul să se facă pe baza certificatului. Aceste discuţii vot fi concretizate dacă incidenţa creşte”.
Ministrul Sănătăţii a precizat că momentan situaţia nu este gravă, dar numărul de cazuri creşte semnificativ.
”Acum incidenţa este de sub unu la mie, dar ritmul de creştere a infecţiilor este mai accelerat faţă de predicţiile INSP din urmă cu o lună. Creşterea este mai accelerată”, a mai afirmat Mihăilă.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea