Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, la Vaslui că o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti este greu de realizat, transmite Agerpres.
„Suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat, după cum este foarte greu de diferenţiat Bucureştiul de Ilfov în general. În acest moment suntem în perspectiva în care gestionăm fiecare caz în parte, facem izolarea sau carantinarea persoanelor, cu anchetă epidemiologică urmărită foarte clar şi monitorizarea prin medicul de familie”, a precizat Nelu Tătaru.
El a subliniat, totodată, că „pandemia nu se tranşează în spitale”, ci „între spitale”, făcând referire la faptul că cetăţenii trebuie să respecte regulile impuse de criza sanitară.
Unii medici sunt de altă părere
Pe de altă parte, medicul primar ATI de la Spitalul de Stat de Urgență Floreasca, Dr. Radu Țincu, susține că este nevoie, urgent, de un „lockdown” în România. Reacția acestuia vine după ce pe teritoriul țării s-a înregistrat în ultima vreme un număr tot mai mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus.
Acesta este de părere că restricțiile impuse în Capitală în ultimele zile nu au avut niciun efect, iar dovadă stă numărul tot mai mare de îmbolnăviri de la o zi la alta.
Semnal de alarmă: Ajungem la 10.000 de infectări pe zi
Alexandru Rafila susține că este foarte probabil ca până la sfârşitul lunii decembrie, România să înregistreze peste 10,000 de cazuri pe zi, ceea ce va duce, cel mai probabil, la măsuri de carantină pe regiuni.
„Cazurile noi care apar aduc alte cazuri noi, tot mai multe. Probabil, spre sfârşitul lunii decembrie, în limita altor măsuri, cred că numărul de cazuri va înregistra unul cu 5 digiţi, adică vor fi cel puţin 10.000 de cazuri pe zi”, a afirmat, la Digi24, reprezentantul României la OMS.
Alexandru Rafila a adăugat şi faptul că situaţia de ATI este gravă, capacitatea fiind sigur depășită.
„Nu vreau să dau nicio cifră pentru ATI, dar, la numărul acesta de cazuri, capacitatea de la terapie intensivă este sigur depăşită. Iar asta are consecinţă directă în ceea ce priveşte mortalitatea”, a precizat Alexandru Rafila, care a mai precizat că modelul german de combatere a răspândirii virusului este cel mai bun, în ciuda unor caracteristici aparte ale acestuia -„paradoxal instituie măsuri de limitare a activităţilor economice, sociale, dar lasă şcolile deschise”.
Situația pandemiei de COVID-19 la zi
Potrivit datelor publicate sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică, până astăzi, 31 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 241.339 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), 172.513 pacienți fiind declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.753 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 6.968 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.