În urma creşterii abrupte a numărului de infectări, specialiştii din cadrul SAGE (Scientific Advisory Group for Emergencies – grupul de specialişti care oferă consultanță Guvernului de la Londra în legătură cu situațiile de urgență) au recomandat introducerea carantinei totale în toate regiunile Angliei.
Ar fi vorba despre impunerea nivelului 4 al planului de urgenţă britanic, respectiv cel mai ridicat. Acesta prevede închiderea tuturor magazinelor non-esențiale, saloanelor de înfrumusețare, dar și a sălilor de spectacole și a spațiilor pentru petrecerea timpului liber, notează jurnaliştii de la The Guardian.
Specialiştii SAGE recomandă şi impunerea de restricţii de circulaţie pentru populaţie, iar toate aceste măsuri ar trebui să fie luate şi în celelalte regiuni ale Marii Britanii, nu doar în Anglia.
Sindicatele din Educaţie susţin introducerea acestor restricţii şi au cerut Executivului condus de premierul Boris Johnson să mențină școlile închise ca urmare a apariției unor dovezi potrivit cărora noua tulpină a coronavirusului s-ar transmite extrem de rapid și în rândul copiilor. O astfel de teorie este susţinută şi de Paul Hunter, profesor de medicina la Universitatea East Anglia.
„Dacă această nouă variantă se află în spatele creșterii numărului de cazuri în rândul acestei grupe de vârstă, acest lucru este foarte îngrijorător”, afirmă profesorul britanic.
Marea Britanie este şi ea aproape de a scoate un vaccin pe piaţă, cel dezvoltat de AstraZeneca şi Univ. Oxford
Între timp, grupul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunţat că a identificat, în urma unor cercetări suplimentare, „formula câştigătoare” pentru vaccinul său împotriva COVID-19, dezvoltat alături de Universitatea Oxford, vaccin asupra căruia urmează să se pronunţe peste câteva zile autoritatea britanică de reglementare a vaccinurilor.
„Credem că am descoperit formula câştigătoare şi începem să ajungem la un nivel de eficacitate, care, după două doze, este la fel de ridicat ca al celorlalte (vaccinuri)”, a declarat directorul general Pascal Soriot pentru publicaţia Sunday Times, asigurând că vaccinul său asigură „o protecţie de 100%” împotriva formelor severe de COVID-19.
În cadrul rezultatelor intermediare ale testelor clinice desfăşurate la scară largă în Regatul Unit şi în Brazilia, laboratorul britanic a anunţat în luna noiembrie că vaccinul său are o eficienţă medie de 70%, faţă de peste 90% pentru vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna.
În spatele acestor rezultate se află diferenţele mari dintre două protocoale de testare diferite: eficacitatea este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, însă este de doar 62% pentru un alt grup vaccinat cu două doze complete, scrie Agerpres.
Aceste rezultate au fost criticate pentru că injectarea unei jumătăţi de doză s-a produs dintr-o eroare, iar un grup relativ redus de voluntari a urmat acest protocol. Compania a anunţat apoi că vaccinul său necesită „studii suplimentare”.
Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca este foarte aşteptat pentru că este relativ ieftin, prin comparaţie cu celelalte, şi nu are nevoie să fie păstrat la o temperatură atât de scăzută precum cel produs de Pfizer/BioNTech, de -70 grade Celsius, notează AFP. Acest lucru va face mai uşoară vaccinarea pe scară largă.