În cadrul unei conferințe de presă comună, ocazionată de vizita în România a comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton, Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a vorbit despre impunerea certificatului verde în România, o măsură care a fost luată și de alte țări europene.

Acesta susține că pandemia trebuie controlată, iar certificatul verde este cea mai bună soluție pentru ca românii să fie în siguranță.

„Trebuie să înțelegem că cetățenii României au aceleași drepturi cu ceilalți cetățeni din țările europene și România nu este o țară de mâna a doua, este la fel ca celelalte țări europene și, din acet punct de vedere, atitudinea noastră trebuie să fie similară, pentru că populația Europei nu poate să fie în siguranță până când celelalte populații din țările membre ale UE nu sunt în siguranță. Cu toții trebuie să fim în siguranță, pentru a putea, la final, că, pe terioriul european cel puțin, putem să controlăm pandemia COVID-19”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Totodată, el a mai menționat că toate măsurile luate până acum nu sunt populare, însă ar fi putut salva mai multe vieți.

Certificatul verde nu restricționează, ci previne

„Inclusiv vaccinarea, din păcate, nu e o măsură populară și vedem acest lucru în atitudinea unui segment populațional destul de important,și toate aceste lucruri sunt demarate în beneficiul sănătății publice. Nu este admisibil să tolerăm decese, sute de decese care altfel ar fi putut fi prevenite”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid a adăugat că certificatul verde nu este o măsură restrictivă, ci una preventivă în fața infecției cu noul coronavirus. El a mai subliniat faptul că testarea, vaccinarea, dar și trecerea prin boală sunt cele mai eficiente până acum la nivel comunitar.

„Cea mai importată măsură este vaccinarea, iar din acest punct de vedere obiectivul principal este să prevenim decesele, să salvăm vieți. Iar a doua măsură importantă este cea legată de implementarea certificatului verde digital la nivel național. Trebuie să privim această măsură nu ca o măsură restrictivă, haideți să schimbăm modul în care privim această măsură și să înțelegem că e o măsură necesară de prevenire a infecției SARS-CoV-2, chiar dacă nu e 100% eficientă, pentru că nu avem de altfel o măsură 100% eficientă, indiferent care ar fi – testare, vaccinare, trecere prin boală, la nivel individual, dar și-au dovedit eficiența la nivel de sănătate publică, a comunității”, a spus Valeriu Gheorghiță.

În opinia sa, rolul certificatului verde, devine unul de triaj epidemiologic. Mai exact, în cazul persoanelor care îl dețin există probabilitate foarte redusă ca acestea să fie infectate și să transmită virusul mai departe.

„Probabilitatea celor care au un certificat digital, fie că au fost testați, vaccinați sau au istoric de trecere prin boală, probabilitatea să fie infectați și să transmită infecția în acel moment este foarte redusă, asta înseamnă că este zero. Dar din punctul de vedere al impactului la nivelul comunității este foarte mare”, a subliniat Gheorghiță.

Pandemia nu se termină după valul 4

El a dat exemplu, 70 de țări la nivel mondial care folosesc certificatul digital de câteva luni, iar efectele se resimt, atât în cazul numărului de infectări cât și în cazul deceselor.

„Aceste măsuri nu sunt doar utile în momentul de față, ci profund necesare și trebuie adoptatate, din punctul nostru de vedere, cât mai rapid, pentru că sunt măsuri care salvează vieți, stimulează în același timp vaccinarea – pentru că orice măsură luată în acest moment trebuie să aibă în vedere și creșterea ratei de vaccinare, nu doar limitarea răspândirii infecției. Pentru că dacă noi, în paralel, nu creștem protecția la nivelul comunității, atunci vom fi la fel de susceptibili la noile valuri de îmbolnăviri, și vedem că predicțiile nu sunt foarte optimiste pentru perioada următoare”, a spus șeful CNCAV.

Valeriu Gheorghiță susține că pandemia de coronavirus nu se va termina după valul 4 ci va continua să genereze infectări, iar restricțiile și vaccinarea sunt cele mai importante pentru a ține situața sub control. El a mai subliniat faptul că ar fi putut fi evitate foarte multe decese până acum.

„Pandemia nu se termină cu valul 4, din păcate, infecția va rămâne în comunitate și va continua să genereze multe cazuri de aici înainte. Iarna este aproape și nu nu avem niciun motiv să credem că situația epidemiologică va fi din ce în ce mai bine în perioada următoare, dimpotrivă, e sezonul virozelor respiratorii, și COVID-19 este o infecție cu transmitere respiratorie.

Niciun deces care ar fi putut să fie evitat nu este de acceptat în momentul de față, în condițiile în care avem toate măsurile la îndemână să facem acest lucru”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.