Ministrul Economiei din Spania cere un impozit global pentru miliardari
Carlos Cuerpo, ministrul spaniol al Economiei, a făcut un apel către liderii celor mai bogate țări ale lumii să adopte un impozit minim global pentru miliardari, care să ajute la redistribuirea bogăției și să sprijine națiunile vulnerabile.
Propunerea include o taxă anuală de 2% pe activele miliardarilor, care ar putea genera 250 de miliarde de dolari anual, bani destinați combaterii schimbărilor climatice și investițiilor ecologice, transmite The Guardian.
Spania se alătură altor țări, precum Franța, Germania, Africa de Sud și Brazilia, care sprijină ideea unui impozit global pe avere. Adunarea Națională a Franței a aprobat deja o taxă similară de 2% pentru cei cu active de peste 1 miliard de euro, demonstrând că există voință politică pentru astfel de măsuri.
În timpul pandemiei, averile celor mai bogați cinci oameni din lume s-au dublat, evidențiind inegalitățile economice. Potrivit economistului Gabriel Zucman, miliardarii plătesc, în medie, doar 0,3% impozit pe avere.
Oportunitate pentru un acord global
Într-un context în care liderii G20 urmează să se întâlnească la Rio de Janeiro, Carlos Cuerpo a declarat că această conferință reprezintă o șansă unică de a confirma un angajament global pentru impozitarea miliardarilor.
„Există acest moment în care trebuie să fii curajos și în care trebuie să faci doar lucruri despre care ești convins că sunt corecte. Este un element de redistribuire a bogăției care, dacă ascultăm cu atenție rezultatele multora dintre alegerile care au avut loc în ultimii ani, a fost cerut de cetățenii noștri, de populația noastră. Deci trebuie să răspundem cumva”, a spus Carlos Cuerpo.
Fondurile ar putea fi folosite pentru combaterea crizei climatice
Brazilia, gazda summitului climatic din anul viitor, este unul dintre principalii susținători ai propunerii. Fondurile colectate ar putea fi utilizate pentru a sprijini națiunile vulnerabile afectate de schimbările climatice și pentru a accelera tranziția către surse de energie regenerabilă. Germania și Africa de Sud au arătat, de asemenea, că aceste fonduri sunt esențiale pentru investițiile verzi.
În Spania, îngrijorările privind criza climatică sunt tot mai mari, mai ales după inundațiile devastatoare din Valencia, care au provocat peste 200 de decese. Totuși, economia spaniolă este în creștere, Fondul Monetar Internațional estimând un avans de 2,9% al PIB în 2024, mai mare decât cel al economiilor din G7.
Carlos Cuerpo a subliniat că o parte din creșterea economică a Spaniei se datorează investițiilor verzi și fondurilor europene primite pentru redresare post-pandemie. Spania a alocat 160 de miliarde de euro către decarbonizare și alte proiecte ecologice, ceea ce a contribuit la stimularea economiei și la crearea unui model de creștere sustenabilă.
În timp ce inițiativa câștigă teren în Europa, în alte părți ale lumii, precum SUA și Marea Britanie, există mai puțin entuziasm. Rachel Reeves, ministrul britanic al Finanțelor, nu a inclus impozitarea averilor în bugetul recent, iar Donald Trump, în campania sa prezidențială, promite reducerea impozitelor pentru cei bogați.
Liderii financiari ai G20 au convenit în iulie să colaboreze pentru a se asigura că miliardarii sunt impozitați echitabil, iar summitul de la Rio reprezintă o ocazie pentru confirmarea acestui angajament.