Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit, duminică seară, și despre măsura privind vaccinarea obligatorie în România! Acesta a spus că trebuie să fim foarte tranșanți în privința vaccinării, dar a recunoscut că implementarea vaccinării obligatorii nu a fost luată în calcul până la acest moment.
Întrebat fiind duminică seara la Antena 3 cu privire la instituirea vaccinării obligatorii în România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu o serie de precizări deosebit de importante. Acesta a spus că nu a fost discutată niciodată această măsuri, mai ales că ea nu este justificată de actualul context epidemiologic din România.
Nu au fost discuții privind vaccinarea obligatorie în România
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că la nivel oficial nu s-a discutat niciodată despre vaccinarea obligatorie.
„Nu am avut o discuție cu vaccinarea obligatorie. Nu s-a dezbătut o asemenea măsură la nivelul Guvernului. După părerea mea, mai ales în actualul context epidemiologic nu se justifică asemenea măsură”, a transmis Alexandru Rafila duminică seară la Antena 3.
România trebuie să fie însă fermă în privința vaccinării
Totuși, vorbind despre vaccinare în general, ministrul a recunoscut că varianta Omicron nu face diferența între vaccinați și nvacinați, însă vaccinarea face ca persoanele infectate să aibă șanse mai mici de a face o formă gravă a bolii.
„Acum din păcate varianta Omicron face o deosebire destul de mică între persoanele vaccinate şi nevaccinate. Referitor la vaccinare trebuie să fim foarte tranșanți. Vaccinarea oprește în mică măsură transmisibilitatea acestei tulpini dar cifrele pe car ele avem acum în România demonstrează faptul că persoanele vaccinate sunt cu o formă gravă de boală sau dacă ne referim la deces cu atât mai mult într-o proporție de 8 la 10. Adică 8 persoane nevaccinate sunt cu o formă gravă de boală versus 2 persoane vaccinate. Deci diferența este semnificativă şi pledează în favoare vaccinării”, a transmis ministrul Sănătății
Mai mult, Rafila a explicat că oamenii trebuie să aibă vaccinul la dispoziție și este nevoie de să aibă un pachet de informaţii la dispoziție.
„Pe timpul acestei pandemii s-a scos în evidență intoleranța care s-a manifestat prin două atitudini: fie extremă pro-vaccinare care era promovată cu obligativitatea şi forțarea şi negarea utilității vaccinării. Chiar era la modă să nu te vaccinezi şi nici chestiunea asta nu este în regulă pentru că că au fost persoane, de exemplu, vârstnice cu diverse afecțiuni cronice care poate au ascultat de această opinie şi au făcut forme grave sau poate au murit. Trebuie să fim echilibrați şi să informăm oamenii să ia decizia conștient”, a mai transmis Alexandru Rafila.