Potrivit ultimelor informaţii din Bulgaria, nici în ţara vecină anul acesta nu se va face grâu mult. De asemenea, mai puţin de jumătate din producţie va fi grâu de calitate, sortimentul bun pentru morărit şi panificaţie, a declarat Radoslav Kozarov, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor de Cereale din Bulgaria.La o primă vedere, informaţia nu are relevanţă pentru România. În fond, de ce să ne intereseze producţia de grâu din Bulgaria, nu o avem pe a noastră? Ba da, dar
Potrivit ultimelor informaţii din Bulgaria, nici în ţara vecină anul acesta nu se va face grâu mult. De asemenea, mai puţin de jumătate din producţie va fi grâu de calitate, sortimentul bun pentru morărit şi panificaţie, a declarat Radoslav Kozarov, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor de Cereale din Bulgaria.
La o primă vedere, informaţia nu are relevanţă pentru România. În fond, de ce să ne intereseze producţia de grâu din Bulgaria, nu o avem pe a noastră? Ba da, dar tocmai aici este cheia. Şi producţia României de grâu din acest an va fi slabă, cu mult mai puţină decât cea din anul trecut. De asemenea, şi în România totul stă în grâul de calitate destinat morăritului şi, în final, panificaţiei.
Dacă producţia românească va fi întradevăr foarte slabă, sub necesarul de consum, atunci se va impune un import masiv din străinătate. De unde să luăm grâu? Primele două surse cele mai la îndemână sunt Ungaria şi Bulgaria. Cei doi vecini ai noştri membri UE, de la care putem achiziţiona fără multă birocraţie. Iar, Bulgaria nu va avea nici ea rezultate bune, iar Ungaria deocamdată nu a anunţat producţia.
Kozarov a precizat că se aşteaptă ca, în aceste condiţii, preţul grâului să crească. Mariana Kukuşeva, preşedinte al Federaţiei Brutarilor din Bulgaria a declarat că o astfel de majorare ar fi de aşteptat, iar că efectul direct ar fi o creştere a preţului la produsele de panificaţie, precum şi necesitatea importului.
Astfel, dacă unul dintre vecinii de la care ne aşteptam la o producţie mai mare are nevoie de importuri, situaţia din domeniu nu este deloc roză pentru România. De asemenea, produsele de panificaţie au o pondere consistentă în coşul inflaţiei.