România este cu un pas mai aproape de Spaţiului Schengen

Potrivit datelor transmise luni, 24 iulie 2023, de către Partidul Social Democrat (PSD), raportul urmează să fie dezbătut în Comisia pentru Afaceri Constituţionale din Parlamentul European pe data de 4 septembrie 2023, votul la nivel de comisie fiind prevăzut la finalul lui octombrie 2023, iar votul în plen până la finalul anului.

„Acest raport permite clarificarea disputelor de natură juridică dintre Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliu. În documentul înregistrat oficial de Parlamentul European se regăsesc referinţe exacte la situaţia aderării României la Spaţiul Schengen: întârzierile repetate şi absenţa unei decizii în ciuda recomandărilor venite de la instituţiile europene responsabile, lipsa unei justificări legale valide a veto-ului Austriei şi încălcările tratatelor şi legislaţiei europene generate de acest caz, în special cele cu privire la principiul cooperării loiale.

Raportul prezintă, totodată, şi soluţiile legale pentru astfel de situaţii: limitarea timpului de decizie la nivel de Consiliu, obligativitatea justificării legale a voturilor din Consiliu şi invalidarea veto-urilor care contravin legislaţiei europene sau trecerea la un sistem simplificat de validare sau de vot.

Prevederile acestui raport pot să constituie, după aprobarea sa în plen, un instrument legal de presiune asupra Austriei, cât şi un suport pentru iniţierea de către Comisia şi Parlamentul European a măsurilor fie pentru procedură simplificată, fie pentru atacarea deciziei privind extinderea Schengen la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, a transmis, luni, Victor Negrescu, potrivit unui comunicat de presă.

Premierul Austriei nu își va schimba poziția

Vă amintim că, recent, Europarlamentarul Verzilor Nicu Ștefănuță a spus că există persoane în interiorul Partidului Popular European (PPE) care susțin că cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, nu își va schimba poziția față de aderarea României la Spațiul Schengen, „în ciuda faptului că lucrurile au avansat mult față de anul trecut.” Din punctul său de vedere, în prezent, „cel mai important este ca Guvernul Ciolacu și președintele României, Klaus Iohannis, să-și facă treaba în mod profesionist.”

„Nu este vorba de legalitate, este vorba de politică. România și Bulgaria sunt ținute înafara Spațiului Schengen din cauza politicii, nu pentru că au încălcat vreo legislație. Dimpotrivă, au îndeplinit toate condițiile – nu de ieri, ci de 11 ani.

Comisia Europeană ne spune nouă că în România avem o problemă? Nu, ei au o problemă. Politică. Pentru ca membrii Uniunii nu respectă, de fapt, legislația europeană”, a declarat el, în urma dezbaterii publice a Comisiei pentru Petiții din Parlamentul European, în cadrul căreia eurodeputații au dezbătut, în prezența Comisiei Europene (CE), tema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.