Se încearcă renegocierea PNRR. Marcel Ciolacu va conduce asaltul la Bruxelles în august

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu va conduce o delegație ce se va deplasa la Bruxelles în această lună, subiectul principal fiind PNRR. Ciolacu va negocia cu oficialii UE pensiile speciale și o nouă țintă pentru deficitul bugetar.

Premierul Ciolacu va discuta cu oficialii Uniunii Europene pe tema pensiilor speciale și reforma pensiilor, jalon fără de care țara noastră pierde bani europeni.

Potrivit Realitatea Plus, un alt subiect pe agenda primului ministru este și deficitul bugetar, pentru a renegocia oficial ținta de deficit bugetar cu cei de la Bruxelles. Se are în vedere un nivel de 5%, față de un deficit de 4,4%, cât anunțaseră guvernanții.

România și Ungaria, cel mai ridicat deficit

După ce, înainte de pandemie, în 2019, a ajuns la un deficit bugetar de 4,6% din PIB, în loc de 3%, cât este asumat prin anexele tratatelor Uniunii Europene, România este în acest moment în procedura de deficit excesiv.

Cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru din 2023 s-a înregistrat în Ungaria (11,1% din PIB) şi România (6% din PIB). România a înregistrat un deficit de 7,5% din PIB în trimestrul patru din 2022 şi un deficit de 6,6% din PIB în primele trei luni din 2023.

Comisia Europeană ar fi fost de acord cu o creștere a deficitului bugetar la sub 5% în 2023, faţă de ţinta de 4,4% din PIB, fără să taie fonduri europene, potrivit unor surse politice.
Vizita la Bruxelles pentru renegocierea PNRR este programată în a doua parte a lunii august.

Iar delegația Guvernului român, condusă de premierul Marcel Ciolacu, îi va include și pe miniștrii Finanțelor – Marcel Boloș, Muncii – Simona Bucura, Transporturilor – Sorin Grindeanu.

România nu-și permite să piardă fonduri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că România nu-și permite să piardă fonduri europene din cauza pensiilor speciale, tocmai de aceea a precizat că „este absolut necesar ca această lege să intre în vigoare cât mai rapid”. Șeful Guvernului a anunțat că va fi convocată sesiunea extraordinară în Parlament pentru a tranșa problema pensiilor speciale.

Reacția prim-ministrului a venit după ce Curtea Constituțională a apărat poziția magistraților privind pensiile speciale. CCR a decis miercuri să retrimită legea în Parlament, pe motiv că unele articole sunt neconstituționale.

Guvernul a anunțat deja mai multe ordonante de austeritate. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, după întâlnirea de la Ministerul Finanţelor pe tema reducerii cheltuielilor bugetare, că se au în vedere peste 50 de măsuri.

Marcel Ciolacu a precizat că măsurile trebuiau luate mai repede: „Sunt multe măsuri care se iau şi mi-aş fi dorit să fie luate din timp, de când existau elemente clare că este foarte puţin probabil să se încadrăm pentru deficitul asumat pentru anul acesta (…) vorbim de o stabilitate în România, nu vorbim de recesiune, vorbim pur şi simplu de lucruri pe care ni le-am asumat”.