Președinția turcă a anunțat că Recep Tayyip Erdogan i-ar fi spus omologului său rus, Vladimir Putin, că eforturile de pace dintre Rusia și Ucraina trebuie susținute de o încetare a focului şi de o „viziune pentru o soluție echitabilă”, informează agenția de presă Reuters.
Putin este dispus să negocieze pacea cu Ucraina, însă are o condiție
Liderul de la Ankara i-a spus lui Vladimir Putin că eforturile de pace în contextul războiului ruso-ucrainean ar trebui să fie însoțit de încetarea unilaterală a focului, dar și de o „viziune privind o soluție corectă”. În comunicatul transmis de președinția turcă se arată că cei doi ar fi discutat și despre coridorul pentru cereale creat pe Marea Neagră.
Recep Tayyip Edrogan i-ar mai fi spus liderului de la Kremlin și că este nevoie de paşi concreţi pentru a elibera regiunea de la frontiera siriană de militanţii kurzi.
La rândul său, președintele rus a declarat că este „deschis la un dialog serios” în privința păcii cu Ucraina, însă are o condiție, și anume ca autoritățile de la Kiev să „țină cont de noile realităţi teritoriale”, relatează AFP și Reuters.
Kremlinul a transmis printr-un comunicat că Vladimir Putin, în cadrul conversației telefonice pe care a purtat-o cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, „a reiterat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze cererilor binecunoscute şi exprimate în nenumărate rânduri şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”.
Erdogan riscă să piardă puterea în Turcia
În timp ce Erdogan încearcă să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina, chiar el riscă să pornească un război. În condițiile în care în Turcia vor fi alegeri anul acesta, actualul președinte este dispus să facă orice pentru a rămâne la putere.
Pentru prima dată din anul 2002, există o reală posibilitate ca partidul lui Erdogan să piardă puterea. Inflația a ajuns până la 80%, iar economia Turciei s-a prăbușit.
Cu toate acestea, liderul de la Ankara vrea să se agațe de putere cu absolut orice preț. Pentru a sfida Washingtonul, este dispus să trimită tancuri în Siria pentru a distruge milițiile kurde, pe care țara sa le etichetează ca fiind legate de gherilele Partidului Muncitorilor din Kurdistan.
„I-am intimidat pe teroriști cu avioanele, tunurile și armele noastre”, a spus Recep Tayyip Erdogan.
Mai mult, președintele turc a amenințat de mai multe ori că va ataca Grecia, care este o țară membră a NATO. Pentru a justifica această atitudine, a fabricat dispute în legătură cu forajul de gaze, Cipru și presupusa militarizare a insulelor grecești din Marea Egee.
„Grecia, uită-te la istorie. Dacă vei continua, vei plăti un preț imens”, a adăugat liderul de la Ankara.
Acesta a făcut însă în așa fel încât să devină indispensabil pentru Statele Unite ale Americii și aliații săi. Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Turcia a vrut să medieze conflictul dintre Moscova și Kiev.
Pe de altă parte, situația din Turcia este complet diferită. Erdogan a folosit un sistem de justiție corupt pentru a scăpa de cei mai puternici rivali politici. Din sondaje reiese că îl mai sprijină doar 30% din populație.