Răsturnare completă de situație. Deși întreg globul speră ca războiul din Ucraina să se sfârșească căt mai curând, șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, are o cu totul altă părere. Acesta nu vede un final în conflictul declanșat de Rusia.
Semnal de alarmă din Ucraina! Conflictul cu Rusia nu ar urma să aibă un sfârșit prea curând.
Anunțul teribil a fost făcut de către șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.
El a subliniat, vineri, faptul că nu există motive pentru a crede că războiul pornit de Rusia împotriva ţării sale se va încheia în câteva zile. Într-un interviu acordat postului polonez de ştiri TVN24, oficialul ucrainean a dezvăluit că în calitate de diplomat este încrezător în negocieri.
Pe de altă parte, el a adăugat că a remarcat la recenta rundă de discuţii de la Istanbul „o schimbare clară de ton” din partea delegaţiei ruse. Referitor la atitudinea Rusiei, oficialul mai spune că deși Moscova spune că retrage unități și echipamente, haosul încă predomină.
Rusia nu are de gând să se oprească
„Deși Rusia şi-a retras unele unităţi şi echipamente din nordul Ucrainei, mai multe oraşe ucrainene continuă să fie bombardate, iar ruşii declară deschis că plănuiesc o ofensivă pe scară largă în regiunea Donbas”, a adăugat el.
În acest sens, având în vedere mișcările făcute de Moscova, Dmitro Kuleba a lansat un apel către NATO. El cere Alianței să arate voinţă politică şi să furnizeze echipamente militare şi muniţie Ucrainei.
În același timp, el a mai subliniat și faptul că Ucraina este inclusiv dispusă să ia în considerare un statut neutru cu condiţia existenţei unor „garanţii şi mecanisme de securitate reale” din partea unui număr suficient de ţări.
Menționăm faptul că acest statut de neutralitate, pe care Rusia și-l dorește foarte mult, ar însemna că Ucraina nu ar adera la NATO. Pe de altă parte, ţara rămâne decisă să devină membră a Uniunii Europene.
Ucraina, deschisă la negocieri
Printre altele, Kuleba a mai menţionat că preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz vor putea avea în continuare convorbiri cu preşedintele rus Vladimir Putin „pentru a încerca să pună capăt războiului şi suferinţei”.
În ciuda acestui lucru însă, un acord nu este încă ceva clar. „Totuşi, niciun acord nu poate fi convenit în numele Ucrainei şi pe la spatele ei”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Kiev.
Amintim faptul că deși la nivel mondial se vorbește despre un război, Rusia continuă să își numească agresiunea lansată pe 24 februarie împotriva Ucrainei drept „operaţiune militară specială pentru denazificarea şi demilitarizarea” ţării vecine.