UPDATE. „Suntem la nivelul Scenariului 2, care se aplică dacă avem între 26-100 de persoane confirmate. În momentul în care avem transmitere a coronavirusului în comunitate, dar sporadice”, a declarat dr Nelu Tătaru, secretar de stat in Ministerul Sănătăţii.
„Este posibil să se ajungă la o rată de infectare foarte mare”, a spus Arafat, afirmând că estimările mondiale vorbesc despre 30 – 70%. „Este posibil să ajungem la măsuri mai restrictive pe întâlnirile publice.
Este clar că trebuie să ajungem poate la încă o restricţionare. Sunt discuţii care au fost, după asta venim cu ele. Clar că vom veni, cel mai probabil mâine (miercuri – n.r.) , cu o anumită măsură în plus” a declarat Raed Arafat marţi seară, la Antena 3.
Patriarhia Română respinge carantina
„Biserica nu intră în carantină, pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, într-o declarație pentru Realitatea PLUS. Asta după ce mai multe voci au cerut închiderea bisericilor pentru a limita răspândirea cazurilor de coronavirus.
„E înțelept să ne îngrijorăm în limitele rațiunii, dar devine periculos să ne panicăm, debitând enormități pe Facebook, precum aceea a închiderii bisericilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR.
„Coronavirusul nu se ia prin rugăciune, ci în primul rând prin ignorarea normelor de igienă elementară, așa cum spun și autoritățile medicale. Cei declarați bolnavi stau oricum acasă sau în carantină. Biserica nu intră în carantină pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”, a mai spus Vasile Bănescu.
Arhiepiscopia Romano-Catolică se va adapta la noile măsuri
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, pr. Francisc Doboş, a făcut marţi un apel la respectarea măsurilor de igienă în biserică şi în afara acesteia şi a subliniat că slujitorii altarelor romano-catolice vor face tot ceea ce este posibil pentru a salva viaţa oamenilor prin prudenţă.
„Biserica Catolică, aşa cum este întreaga societate, este preocupată, dar nu este panicată. Dumnezeu ne-a dat credinţă, dar cu credinţa nu vrem să ispitim pe Dumnezeu. Asta înseamnă că folosim şi raţiunea şi în prudenţa noastră că folosim toate indicaţiile pe care ni le dau specialiştii, fie la noi, fie în afara ţării, toate forurile competente. De aceea, invităm toţi credincioşii noştri să respecte toate măsurile de igienă. Să avem cât mai mare grijă de noi fie în biserică, fie în afara bisericii”, a declarat Doboş, pentru Agerpres.
El şi-a exprimat speranţa să nu se ajungă la închiderea bisericilor, dar a afirmat că, în funcţie de situaţie, ARCB se va adapta dacă se va impune acest lucru. „În această perioadă, nu ştim cum vor evolua lucrurile, cum va evolua această situaţie a noului coronavirus, dar noi ne pregătim. Vom avea în vedere şi măsuri pastorale adaptate în această privinţă. Sperăm să nu se ajungă la închiderea bisericilor, dar aşa cum vedem şi în Italia că deja s-au închis, ne vom adapta şi noi, dacă se va impune acest lucru. Vom face tot ceea ce este posibil pentru a salva viaţa oamenilor prin prudenţă. Mântuirea o dă Dumnezeu. Toate acestea sunt complementare”, a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.