Aflată la Digi 24, vicepremierul Raluca Turcan a vorbit despre strategia pe care o are Guvernul Orban cu privire la pandemia de coronavirus. Chiar dacă medicii ce restricționarea accesului în mall-uri, Raluca Turcan a declarat că asta ar fi una dintre ultimele măsuri la care poate apela Executivul, având în vedere că se dorește ca economia să nu mai stagneze ca la începutul acestei pandemii.
„Nu cred că mall-urile trebuie închise, dimpotrivă vrem să ținem economia cu motoarele turate. Închiderea mall-urilor este probabil ultima soluție la care ne-am gândi. Există alți pași pe care să-i parcurgem în privința spațiilor comerciale cum ar fi montarea dispenserelor și o strictă supraveghere a respectării regulilor Covid”, a declarat vicepremierul.
Evenimentele private, principala sursă de infectare
Vicepremierul a subliniat că principala sursă de infectare o reprezintă acum evenimentele private. Aceasta a adăugat că Guvernul este atent la ceea ce se întâmplă în celelalte țări europene și preia măsurile care au dat un rezultat pozitiv.
„Sănătatea publică e prioritate 0. Ne uităm ce se întâmplă cu finanţarea marilor sisteme. Nu pot să mă hazardez să vă dau date şi nu cred că există cineva care să facă asta. Evoluţiile sunt dramatice într-un mod neaşteptat. Nimeni nu credea că o să avem în Franţa, Spania, peste 20.000 de cazuri în ultimele 24 de ore.
S-au luat măsuri, s-au găsit soluţii şi se aşteaptă efectele lor. Aşa facem şi noi. Am închis şcolile unde incidenţa este peste 3 la mia de locuitori. N-am mai permis evenimentele private, care au fost pe toate analizele noastre principala sursă de infectare şi de extindere a infecţie.
În localităţile cu incidenţa peste 3 la mia de locuitori s-au închis teatrele, cinematografele, avem măsuri de restricţie privind purtarea măştii. Şi poliţia îşi face datoria.”, a declarat Raluca Turcan.
Medicii sfătuiesc oamenii să stea în casă
Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu recomandă autorităţilor să restricţioneze accesul populaţiei în mall-uri, unde să se poată cumpăra doar produsele alimentare.
De asemenea, medicii cer o supraveghere mai strictă a măsurilor de protecție sanitară și închiderea târgurilor, pentru a reduce numărul de cazuri, au declarat luni, directorii unităţii sanitare, Florin Grosu şi Liliana Coldea.
Liliana Coldea a făcut un apel la populaţie să se protejeze de infecţia cu COVID-19 şi dacă o persoană a răcit, să sune prima dată medicul de familie. În cazul celor care s-au vindecat de COVID-19 şi pot dona plasmă, îi roagă să facă acel lucru.
“Chiar dacă s-a dat o ordonanţă de urgenţă în care pacientul care are simptome să stea acasă şi să contacteze medicul de familie, sunt convinsă că nu se va întâmpla lucrul acesta.
Sunt convinsă că toţi vor veni direct la spital şi nici măcar nu vor suna medicul de familie şi noi nu îi putem trimite acasă. (…) Aici, puteţi poate dumneavoastră, presa, să scrieţi că, în momentul în care ai simptome, primul lucru este să iei legătura cu medicul de familie, nu vii direct la spital, pentru că practic colmatezi Serviciul de Urgenţă, stai acasă, iei legătura cu medicul de familie şi medicul de familie te monitorizează, aşa zice în ordonanţa de urgenţă. (…)
Medicul de familie poate să solicite Salvarea şi să fie testat omul acasă şi să aştepte rezultatul testului COVID”, a mai spus medicul Liliana Coldea.
INQUAM Photos/George Calin