Președintele din Turkmenistan a luat o decizie drastică chiar la început de an. Șeful de stat a anunțat că își dorește ca ”Porțile iadului” să fie închise de tot.

Amintim faptul că celebrele ”Porți ale Iadului” sunt, de fapt, un crater de gaz din deșertul Karakum. Acest crater arde continuu din 1971 și a fost până acum motivul principal pentru care turiștii alegeau această destinație de vacanță. Acum însă, conform ordinului dat de președintele țării, flăcările ar urma să fie stinse, iar craterul va fi sigilat.

În ceea ce privește motivul invocat de președinte cu privire la această decizie, Gurbangulî Berdâmuhamedov spune că flăcările care ard în puţul cu o lăţime de 70 de metri au un „impact negativ asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei din vecinătate”.

Totodată, președintele din Turkmenistan a mai adăugat că acest obiectiv turistic pentru foarte multe persoane risipește resurse naturale valoroase, care ar putea aduce alte câștiguri și totodată ar putea crește bunăstarea poporului.

Decizia luată de președintele din Turkmenistan

„Risipim resurse naturale valoroase pentru care am putea primi câştiguri ce ar fi folosite pentru a creşte bunăstarea poporului nostru”, a adăugat el, potrivit declaraţiilor difuzate de televiziunea de stat. În acest sens, șeful de stat a ordonat deja autorităţilor să „găsească o soluţie pentru a stinge focul” care arde în Darvaza.

Trebuie menționat faptul că craterul Darvaza este o groapă artificială masivă, în care arde gaz metan de zeci de ani. Acestae ste situat în deșertul Karakum din Turkmenistan și are o poveste pe care foarte multă lume o știe.

Mai exact, craterul Darvaza, cunoscut și sub numele de „Porțile Iadului”, a fost incendiat intenționat de autoritățile sovietice, sperând că focul se va stinge în câteva săptămâni. În ciuda așteptărilor însă, aproape 50 de ani mai târziu, craterul este încă aprins și adevăratele sale origini sunt încă învăluite în mister.

De-a lungul anilor, autoritățile au încercat să îl mai stingă însă niciodată nu s-a reușit acest lucru. În acest sens, Turkmenistanul a încercat să facă din acest sit, aflat la 270 de kilometri de capitala Aşhabad, o atracţie turistică. Craterul care arde de mai bine de 50 de ani ilustrează imensitatea rezervelor de gaz pe care se află Turkmenistanul, a cărui economie este foarte dependentă de exporturile de energie.

https://youtu.be/JtKdWhd4t2c