Având în vedere evoluția nefavorabilă a numărului de noi cazuri de infectare, situația s-ar putea repeta.
Premierul Ludovic Orban a declarat că în localităţile în care se va constata că procentul infectărilor cu COVID a fost depăşit, faţă de cel stabilit de autorităţi, acestea vor lua decizia ca, o perioadă, activitatea restaurantelor să fie restricţionată.
„În acele localităţi în care este depăşit procentul, care este stabilit de 1,5 %, se va lua decizia ca, o perioadă, până scade procentul sub 1,5%, să se restricţioneze activitatea”, a declarat Ludovic Orban, joi, întrebat dacă există posibilitatea ca restaurantele să fie închise din nou.
Declarațiile premierului au fost făcute la plecarea de la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii. Totodată, la aceași conferință premierul a fost întrebat de reprezentanţii HORECA care sunt intenţiile Guvernului şi, respectiv, a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă în privinţa închiderii restaurantelor.
„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă are atribuţii pentru dispunerea de restricţii la nivel naţional. Conform Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă, în baza propunerii CNSU, deciziile se iau la nivel judeţean sau, respectiv, la nivelul Bucureştiului, la nivel municipal, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă în Bucureşti.
E o anumită îngrijorare. Acum, trebuie să vă spun că în anchetele epidemiologice, pe baza datelor care mi-au fost puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, nu neapărat mersul la restaurant în condiţii normale este cel care duce la mărirea riscului de transmitere, cât evenimentele – nunţi, botezuri… Pentru că aici realitatea este că nu se respectă regulile, numărul maxim de persoane, distanţarea şi aşa mai departe. La nunţi, fiind evenimente fericite, oamenii ignoră regulile normale”, a spus Orban.
Se închide restaurantele în Capitală?
În același timp, întrebat despre situația din Capitală, premierul a precizat că „e în discuţie şi această posibilă evaluare, să facem o diferenţiere a cazurilor pe sectoare”, dar a adăugat că „Bucureştiul în sine este Bucureşti, trecerea dintr-un sector în altul este foarte frecventă”.
Acesta a mai subliniat faptul că în campania electorală „procesul electoral s-a derulat foarte corect”.
„Numai că nu am putut să stăpânim bucuria victoriilor şi în 3.300 de localităţi cei care au câştigat s-au bucurat atât de tare, încât au organizat petreceri de zeci, sute de oameni, la fel, fără măşti, fără… Nu chiar peste tot, unde au câştigat ai noştri a fost ceva mai mult respect faţă de reguli, cel puţin în mediul urban.
Din punctul nostru de vedere, noi am stabilit nişte reguli, deciziile le iau Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Şi acolo le-am dat posibilitatea să decidă pe localitate, să nu ia procentul pe judeţ şi să decidă pe localitate”, a declarat Orban.