În contextul creşterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, Consiliul Naţional al Elevilor spune că scenariul educației exclusiv online „pare din ce în ce mai probabil”. Drept urmare, este subliniată importanța importanța pregătirii pentru această schimbare.
„Acesta e momentul pe care toţi îl anticipam cu teamă: creşterea rapidă, incontrolabilă, a numărului de cazuri şi apariţia acestora inclusiv în unităţile de învăţământ. Facem apel la autorităţi, cu precădere la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, la primari şi la directorii unităţilor de învăţământ, să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta faptul că tranziţia la educaţia exclusiv online poate fi făcută oricând, dacă va fi nevoie. Sănătatea elevilor şi a profesorilor trebuie să aibă prioritate!”, a spus Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit unui comunicat.
Imposibilitatea de a participa la cursurile fizice
Conform CNE, lipsa materialelor de protecţie sanitară oferite de către autorităţi „şi-a spus cuvântul”, deoarece prea mulți elevi s-au aflat în imposibilitatea de a participa la cursurile fizice.
De asemenea, a fost subliniat și faptul că mulți dintre aceștia „nu îşi pot permite” procurarea măştilor şi a dezinfectanţilor în fiecare zi.
„În aceeaşi notă, pentru elevii care urmează cursurile de la distanţă, fie din cauza faptului că se află într-o grupă de risc, fie pentru că şcoala lor este încadrată în scenariul galben sau roşu, absenţa dispozitivelor conectate la internet reprezintă un impediment major în garantarea accesului la educaţie. Din aceste motive, considerăm că este extrem de important ca şcolile să înceapă pregătirile pentru tranziţia la educaţie exclusiv online, scenariu care pare din ce în ce mai probabil, de pe o zi pe alta”, transmite CNE.
Ce elevi vor avea parte de gratuitate la serviciile publice de transport
Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de parlamentari PSD, PMP şi UDMR. Aceasta are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri pentru asigurarea gratuităţii transportului local şi judeţean pentru elevi prin subvenţionarea de către unitatea administrativ-teritorială care a delegat/gestionează acest serviciu.
Trebuie menționat că au fost înregistrate 97 de voturi pentru şi 30 împotrivă.
Conform raportului întocmit de Comisia de învăţământ a Senatului şi însuşit de plen, prin actul normativ propus se garantează dreptul la gratuitate şi elevilor din învăţământul privat.
„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. În vederea asigurării gratuităţii prevăzute la alin. (1) decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale.
Gratuitatea este asigurată de către autorităţile administraţiei publice locale, prin subvenţionarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale 92/2007. Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învăţământ”, conform proiectulului.