Se închid școlile din România?! Nicolae Ciucă: Niciodată nu zicem „niciodată”

Premierul a informat că este posibil să se reintre în sistemul online „punctual și specific”, iar autoritățile trebuie să fie pregătite pentru orice eventualitate.

„Am discutat acest subiect atunci când s-au desfășurat analizele, înainte de începerea anului de învățământ. Așa cum avem datele în momentul de față, nu există acest parcurs, astfel încât să revenim la învățământul online”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul a subliniat că „niciodată nu zicem niciodată”.

„Noi suntem pregătiți ca acolo unde, probabil, punctual și specific să fim în măsură să luăm și o astfel de decizie. Dar concluziile după doi ani de pandemie în care învățământul nu s-a desfășurat așa cum e firesc, ne determină să luăm măsurile de precauție, astfel încât să nu mai lăsăm să ajungem în situația în care să revenim în online.

Trebuie să pregătim sistemul de învățământ, trebuie să avem un suport tehnic și tehnologic pentru tot ceea ce înseamnă partea de modernizare a sistemului de educație, trebuie să existe și această posibilitate, dar nu vrem să ajungem acolo”, încheie Ciucă

Nicolae Ciucă, cu ocazia începerii anului școlar: Ne dorim să oferim fiecărui copil dreptul la educație

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a transmis în mesaj cu ocazia începerii noului an școlar. Potrivit șefului Executivului, actualul Guvern își propune să readucă învățământul românesc în top, iar noile legi ale educației reflectă acest lucru.

„Minusurile care au ieșit la iveală în acel context în ceea ce privește capacitatea de modernizare a învățământului românesc încercăm să le corectăm printr-o nouă abordare a sistemului educațional din România, iar schimbările pe care le-am considerat necesare, cel puțin în acest moment, se reflectă în noile legi ale educației pregătite la nivelul Guvernului”, transmite premierul.

Prin modificările propuse în materie de învățământ preuniversitar, actul educațional trebuie să țină cont de potențialul și aptitudinile elevului, pentru a-i oferi fiecăruia șansa ca drumul pe care și-l va alege în viață să fie cel în care poate performa, spune Ciucă.

„Ne dorim să oferim fiecărui copil dreptul la educație. Pentru ca niciun elev să nu fie lăsat în urmă am dezvoltat programele destinate reducerii abandonului școlar și susținerii copiilor din medii defavorizate. Pentru reducerea decalajelor în nivelul de pregătire avem în vederea introducerea unor programe care să ajute la consolidarea cunoștințelor.

Atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus prin Proiectul „România educată” necesită așezarea învățământului românesc pe principii noi care să asigure accesul la educație de calitate și să valorifice potențialul uman al României. Ca prim-ministru, rămân ferm angajat pentru concretizarea soluțiilor de sprijin pentru învățământul românesc, inclusiv prin alocarea fondurilor de care este nevoie.

Un rol extrem de important în acest proces revine și personalului din sistemul de învățământ. Avem multe exemple de oameni dedicați misiunii pe care și-au ales-o în viață, de a forma generațiile tinere, iar munca lor vedem deseori cum este răsplătită cu performanțe obținute de elevii lor în competiții de anvergură internațională”, mai arată mesajul.