Luni, 10 ianuarie, Sorin Cîmpeanu a informat public ce unități de învățământ își vor relua activitatea online. Acesta a explicat că școlile care au rata de vaccinare anti-COVID-19 sub 60% până vineri (14 ianuarie), aflate în localități cu incidenţa infectărilor cu Omicron mai mare de 3 la mie vor intra în programul online.
„Articolul 3 din ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii se raportează la rata de vaccinare din ziua de vineri. Dacă rata de vaccinare în ziua de vineri este sub 60% şi rata de incidenţă a infectărilor este de peste 3 la mie, începând de lunea viitoare şcolile acelea intră în online. Repet, şcolile care îndeplinesc două condiţii simultan – rata de vaccinare mai mică de 60% şi funcţionează într-o localitate în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Cîmpeanu: „Voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătăţii”
De asemenea, acesta a spus că, întrucât s-au schimbat regulile privind durata carantinării, acum este nevoie de o modificare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional.
„Având în vedere că la nivel naţional au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional şi voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătăţii. Avem o colaborare foarte bună între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a adăugat acesta.
Rafila: „În România, începe să fie o transmitere comunitară a Omicron”
De asemenea, vineri, 7 ianuarie, Alexandru Rafila a informat că tulpina sud-africană a început să devină transmisibilă și în România. Conform spuselor sale, Omicron „se răspândește de 5 ori mai repede decât Delta”
„Începe să fie transmitere comunitară în România. Deocamdată e transmitere sporadică, dar e foarte posibil ca în zilele sau săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină. Încă există circulație și îmbolnăvire cu tulpina Delta.
Nu știu dacă este majoritar acest 58,3% reprezintă procentul de secvențieri pozitive, dar este o anumită selecție care face ca secvențiere să fie făcută predilect la tulpinile suspecte și o bună parte este Omicron”, a declarat Alexandru Rafila la un eveniment organizat la Spitalul „Gigore Alexandrescu” din București.