Se închid școlile. Ministrul Educației a dat ordinul
De asemenea, ministrul Educației a recomandat ca toate echipamentele IT să fie deconectate de la sursele de energie electrică. Începând de luni, va exista un număr de telefon dedicat în fiecare județ, destinat raportării oricăror situații urgente.
Ligia Deca a anunțat duminică, printr-o postare pe Facebook, că, având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile preconizate, a solicitat inspectorilor școlari generali din întreaga țară să ia măsuri pentru siguranța copiilor și a personalului din unitățile de învățământ.
- Monitorizarea, îndeaproape, a situaţiei în teritoriu: acces îngreunat către unităţile de învăţământ, lipsa alimentării cu energie electrică, gradul de afectare a infrastructurii educaţionale în urma averselor;
- Transmiterea în regim de urgenţă către reprezentanţii Ministerului Educaţiei a oricărei situaţii care ar putea genera suspendarea sau desfăşurarea procesului educativ în sistem online/hibrid;
- Transmiterea, către conducerile unităţilor de învăţământ, a necesităţii ca toate echipamentele IT să fie deconectate de la sursele de alimentare cu energie electrică, pentru a evita defectarea acestora în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică;
- Comunicarea eficientă şi transparentă cu părinţii/reprezentanţii legali ai copiilor în ceea ce priveşte situaţia unităţilor de învăţământ, în special în cazul în care procesul educativ este afectat;
- Punerea la dispoziţie, de către ISJ/ISMB, în cursul zilei de mâine, începând cu ora 8.00, a unui număr de telefon unde să poată fi semnalate situaţiile urgente generate de condiţiile meteorologice nefavorabile, în care pot fi implicaţi copii şi familiile acestora.
UPDATE: 98 de unităţi de învăţământ din Galaţi au fost închise
”Conform informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, în judeţul Galaţi a fost luată măsura suspendării activităţii didactice, pentru data de 30 septembrie 2024, în 98 de unităţi de învăţământ (cu personalitate juridică şi structuri) din 23 de localităţi”, a transmis, duminică seară, Ministerul Educaţiei.
Instituţia publică şi lista unităţilor, fiind vorba în general de şcoli şi grădiniţe, dar şi despre şase licee. Datele au fost comunicate până duminică, la ora 17.00, şi sunt periodic actualizate.
”Precizăm că situaţia actuală, care include şi evacuarea localităţilor afectate de fenomenele meteo extreme nu permite, în cazurile menţionate, desfăşurarea cursurilor în format online”, a mai transmis ministerul.
Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ aflate în situaţia de a suspenda activitatea didactică vor stabili măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare.
”Siguranţa copiilor şi a întregului personal din şcoli este prioritară şi solicit inspectoratelor şcolare să ofere unităţilor de învăţământ tot sprijinul de care ar putea avea nevoie în gestionarea eventualelor situaţii neplăcute pe care condiţiile meteo nefavorabile le-ar putea genera.”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.
Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo unde situaţia o impune
”Siguranţa copiilor şi a întregului personal din şcoli este prioritară şi solicit inspectoratelor şcolare să ofere şcolilor tot sprijinul de care ar putea avea nevoie în gestionarea eventualelor situaţii neplăcute pe care condiţiile meteo nefavorabile le-ar putea genera”, a transmis Deca.
În județul Galați, s-a luat decizia de evacuare a persoanelor din 23 de localități, iar o măsură similară a fost emisă și în județul Vrancea. De asemenea, cursurile au fost suspendate pentru ziua de luni în 22 de localități din județul Galați.
Autorităţile din Vrancea au decis evacuarea persoanelor din zonele de risc
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea a decis duminică evacuarea persoanelor din zonele expuse riscului de inundații. Persoanele evacuate vor fi relocată la rude sau în spații special amenajate, precum cămine culturale sau școli. Acțiunea trebuie finalizată până la ora 20:00.
”Hotararea CJSU vizează toate localităţile din vrancea, iar primarii ca şi preşedinţi ai CLSU cunosc zonele de risc şi persoanele care fac obiectul acestei acţiuni de evacuare. Este o măsură preventivă, menită să diminueze consecinţele unor eventuale inundaţii”, au trannsmis reprezentanţii Prefecturii Vrancea.