Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, a explicat ce şanse sunt ca şcolile din ţară să se închidă din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.
Medicul a spus că nu este un ”adept al închiderii școlilor”. Astfel, Rafila a precizat că ”școlile în sine n-au înregistrat foarte multe cazuri”.
”Nu ar fi o problemă în sine la școală”
”Școlile în sine n-au înregistrat foarte mult cazuri. Au trecut în scenariul roșu, la nivel național, de când a început școala, 140 sau 150 de unități.
Asta înseamnă sub 1% din numărul total de școli. Asta îmi arată că nu ar fi o problemă în sine la școală. Multe alte lucruri sunt legate de începerea școlilor: aglomerația, deplasările suplimentare ale părinților. Sunt multe alte lucruri corelate cu școala.”, a spus Alexandru Rafila, la România Tv.
”Eu personal nu sunt un adept al închiderii școlilor. Cred că copiii au stat prea mult timp în primăvară fără să desfășoare activitate apropiată de normal și, după părerea mea, închiderea școlilor ar trebui să fie una dintre ultimele măsuri”, a explicat el.
”A treia zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri”
Alexandru Rafila a declarat vineri că recordul absolut înregistrat în această zi nu reprezintă ”cifre neașteptate”.
”Am intrat de duminica trecută pe un trend crescător. E a treia zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri, iar acest lucru are un impact direct asupra numărului de pacienți internați în secția de Terapie Intensivă.
Trebuie să vedem această creștere până unde merge și dacă discutăm despre efectul redeschiderii școlilor o să vedem dacă ne apropiem de o zonă de platou, iar atunci putem spera la o stabilizare a situației, sau dacă această creștere continuă cred că ar trebui puse în discuție strategii, mai multe scenarii, unul cu un trend crescător, altul cu o stabilizare a situației…
Adică să vedem ce facem în fiecare din aceste scenarii, mai ales că limitele sistemului de sănătate există”, a precizat Rafila.