România stă pe un butoi cu pulbere. Pandemia de coronvirus a făcut ravagii în țară. Cu peste 3000 de cazuri zilnice, autoritățile se văd nevoite să ia decizii radicale. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a decis să spună adevărul.
Probleme imense în România din cauza coronavirusului. Bucureștiul este într-o situație specială. Avem aproape 3 cazuri la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că închiderea Capitalei este aproape.
Se închide Bucureștiul?!
Chiar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vobit despre posibilitatea de a se închide Capitala, în contextul pandemiei.„Nu! Nu există acest scenariu!”, a spus Nelu Tătaru, adăugând ulterior: „Sunt acele zone care pot fi carantinate, izolate. Deciziile se iau punctual, în funcție de focarele existente, în funcție de fiecare anchetă care se desfășoară”, a spus ministrul Nelu Tătaru, conform TVR.
În contextul închiderii Bucureștiului, preşedintele Klaus Iohannis a spus și că autorităţile trebuie să încerce să menţină şcoala în funcţiune atât de mult cât se poate în contextul pandemiei de COVID-19.
„Trebuie să evităm ştiri panicarde şi descrierea unor situaţii extreme, care, sigur, teoretic, sunt posibile. Eu cred că autorităţile trebuie să încerce să menţină şcoala în funcţiune atât de mult cât se poate. Sigur, în măsura în care numărul de bolnavi creşte peste o anumită limită, se va trece la învăţământ online, dar nu peste tot şi nu dintr-o dată”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă sistemul de învăţământ este pregătit pentru a trece în sistem online în cazul scenariului roşu.
El a subliniat că faţă de lunile martie, aprilie, mai s-au făcut progrese semnificative în sistemul educaţional în şcolile din România în privinţa folosirii sistemului online.
Şeful statului a susţinut că în contextul pandemiei de COVID-19 „ar fi o scuză foarte ieftină să căutăm un politician sau mai mulţi politicieni vinovaţi”.
„Guvernul, şi eu, şi alte autorităţi s-au străduit şi se străduiesc în continuare să facă tot ce este posibil pentru a preveni extinderea acestei pandemii la noi în ţară. Rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns încă într-o situaţie critică. În ce priveşte locurile de la terapie intensivă, în continuare se extind aceste facilităţi. Este însă clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim răspândirea acestei pandemii. Pe de altă parte, trebuie să vedem în ce fel de societate vrem să trăim. Dacă vrem să trăim într-o societate panicardă, care se ascunde sau dacă vrem să trăim într-o societate care respectă regulile, dar îşi duce viaţa democratică mai departe”, a mai spus el.