Rusia lovește direct România
Federația Rusă a luat decizia radicală de a închide definitiv Consulatul României de la Rostov-pe-Don. Guvernul rus a aprobat propunerea Ministerului de Externe de la Moscova. Este vorba despre denunțarea acordului referitor la deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don.
Pe fond, prim-ministrul rus Mihail Mișustin a semnat ordinul în acest sens, conform informațiilor furnizate de TASS.
Conform documentului oficial, această decizie este în concordanță cu articolul 37 din Legea federală privind tratatele internaționale ale Federației Ruse.
Acordul fusese încheiat în septembrie 2005, sub forma unui schimb de note, arată defenseromania.ro.
Decizia va fi transmisă părții române prin intermediul Ministerului de Externe de la Moscova.
Motivul închiderii Consulatului României de la Rostov-pe-Don
Sursa mai sus menționată arată că decizia Moscovei vine după ce Ministerul de Externe de la București a informat partea rusă cu privire la reducerea a personalului misiunii ruse în capitala României.
Anunțul, făcut la începutul lunii august, a fost imediat criticat de către reprezentantul oficial al Ministerului de Externe din Rusia.
Este vorba despre Maria Zaharova, cea care a numit decizia României drept un alt atac inamic. Tot atunci, ea a mai spus că acesta duce la „degradarea în continuare a relațiilor bilaterale”.
Un alt pas făcut de Ministerul de Externe de la Moscova, tot în august, a fost introducerea de cote referitoare la numărul de angajați din instituțiile diplomatice românești de pe teritoriul Federației Ruse.
Rusia amenință că va ataca țările cu baze pentru avioanele F-16 ale Ucrainei
Rusia spune că va lansa atacuri cu rachete împotriva țărilor occidentale în cazul în care avioanele de vânătoare F-16, recent donate Ucrainei, vor fi staționate pe teritoriul NATO.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, a afirmat că aeronavele F-16 ale țărilor membre NATO vor fi considerate ținte legitime.
Ea a explicat că posibilitatea de amplasare a acestor avioane de luptă de generație a patra în Polonia, Slovacia și România ar reprezenta o adâncire a implicării NATO în conflictul ucrainean.
Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a indicat că ea ar dori să transmită că statele membre NATO continuă să înarmeze intensiv Ucraina. Furnizarea de avioane de luptă tactice reprezintă următoarea etapă.
Ea a explicat că, având în vedere distrugerea semnificativă a infrastructurii aerodromurilor din Ucraina, există posibilitatea ca aceste avioane de luptă americane să fie staționate în afara țării, în:
- Polonia
- Slovacia
- România
Astfel, Alianța Nord-Atlantică pare să se implice tot mai profund în conflictul ucrainean, spune ea.