Rusia ar putea sabota internetul și GPS-ul Occidentului

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a lansat un avertisment în această vară, declarând că Rusia consideră cablurile submarine, care sunt esențiale pentru comunicațiile globale, drept ținte legitime.

Dmitri Medvedev a făcut această afirmație după explozia conductei Nord Stream 2, care transporta gaze naturale din Rusia în Germania. Inițial, oficialii ruși au suspectat implicarea Occidentului în atacul asupra conductei. Cu toate acestea, rapoartele recente indică faptul că Ucraina ar fi fost, de fapt, responsabilă pentru incident.

„Dacă pornim de la complicitatea dovedită a țărilor occidentale în aruncarea în aer a Nord Stream 2, atunci nu ne mai rămâne nicio constrângere – chiar morală – care să ne împiedice să distrugem comunicațiile prin cablu de pe fundul oceanului ale inamicilor noștri”, a scris acesta pe Telegram.

Dmitri Medvedev, Rusia
Dmitri Medvedev / SURSA FOTO: Dreamstime

O vastă rețea de cabluri submarine de fibră optică, care asigură transferul de date între continente, este cu adevărat vulnerabilă în fața unor puteri ostile, a avertizat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale într-un raport publicat luna aceasta.

În luna mai, șeful serviciilor de informații al NATO, David Cattler, a avertizat că Rusia ar putea avea în vedere atacarea acestor cabluri ca răspuns la sprijinul acordat de Occident Ucrainei în conflictul său cu Rusia.

Este un scenariu care îi îngrijorează pe planificatorii NATO. Dacă aceste cabluri ar fi grav avariate sau dezactivate, o mare parte din serviciile de internet de care depind economiile occidentale, inclusiv apelurile telefonice, tranzacțiile financiare și streamingul, ar putea fi afectate. Carl-Oskar Bohlin, ministrul pentru apărare civilă al Suediei, a afirmat că avarierea unui cablu de telecomunicații care traversează Marea Baltică în 2023 a fost cauzată de „o forță externă”, deși nu a oferit detalii suplimentare.

În iunie, NATO a intensificat patrulele aeriene în largul coastei Irlandei din cauza îngrijorărilor legate de activitatea submarinelor rusești, conform The Sunday Times.

Amenințarea la adresa GPS-ului

Analiștii de securitate avertizează că internetul nu este singura rețea ale cărei vulnerabilități sunt testate de Rusia. În ultimele luni, Rusia a fost acuzată de interferențe cu sistemele de navigație GPS, perturbând serios rutele companiilor aeriene comerciale. Din această cauză, zborurile între Helsinki și Tartu, Estonia, au fost suspendate pentru o lună în aprilie.

Melanie Garson, expert în securitate internațională la University College London, a afirmat că aceste acțiuni fac parte din campania „zona gri” a Rusiei împotriva Occidentului, o campanie ce include operațiuni ascunse menite să rămână sub limita unui război deschis.

„Rusia a dezvoltat de mult această capacitate și în prezent este o modalitate ieftină și eficientă de interferență rău intenționată în zona gri”, a afirmat aceasta.

„Pe măsură ce ne creștem dependența de conectivitate și date spațiale în orice, de la agricultură la livrarea de alimente, perturbarea securității naționale și economice prin interferarea cu cablurile submarine și GPS devine din ce în ce mai eficientă”, a adăugat Garson.