Se închide România? Este întrebarea pe care ne-o punem cu toții odată cu creșterea enormă a noilor cazuri de coronavirus. În acest context, premierul Ludovic Orban a spus clar ce urmează să se întâmple și ce măsuri se vor lua.
Pandemia de coronavirus face ravagii în România. Astăzi, am avut parte de un nou record de persoane infectate descoperite în ultimele 24 de ore. Numărul a sărit de 5000 de oameni, iar problemele sunt din ce în ce mai mari. În acest context, premierul Ludovic Orban a venit cu precizări clare.
Se închide România?!
Șeful de la Palatul Victoria a vorbit despre un nou lockdown în România, în contextul în care Ambasadorul Israelului a spus că atunci când țara sa a ajuns la 9000 de cazuri au impus carantină și nimeni nu a mai ieșit la o distanță de 1 km de casă, dar și că totul a fost închis. Într-o lună de zile numărul de cazuri a ajuns să scadă la 1000.
„În Israel a fost lockdown aproape total. Obiectivul nostru este ca oamenii să ducă o viață cât mai normală. Obiectivul nostru este ca economia să funcționeze la parametri obișnuiți. Obiectivul nostru este ca toate activitățile, în măsura în care este posibil, să se desfășoare, astfel încât viața omului să fie cât mai puțin afectată de epidemie. Acestea sunt obiectivele noastre.
Sigur că putem să atingem aceste obiective doar dacă avem cooperarea societății, a tuturor companiilor, instituțiilor, formatorilor de opinie… pentru că respectarea normelor de protecție sanitară este aceea care poate să permită derularea unei vieți normale, fără ca virusul să atingă nivele care să ne impună să luam decizii restrictive.
Noi am preferat o abordare nu națională, ci una locală. O abordare care să țină cont de nivelul de răspândirea al virusului în comunități și măsurile sunt luate în comunități, locale”, a declarat Ludovic Orban.
Premierul Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa social-democraţilor cu privire la testarea în masă pentru COVID-19. „Testarea în masă este o iluzie vândută de PSD de la începutul pandemiei. Noi am căutat mereu să creştem capacitatea de testare.
Sigur, au apărut metode noi de testare, dar ele trebuie să fie acceptate la nivel european. Orice tip de testare validat la nivel european îl vom folosi, în măsura în care vom avea capacitatea de a-l achiziţiona, în mod competitiv. Testările nu se fac proporţional cu populaţia, dar se fac la cererea populaţiei. FIe în definiţia de caz, fie contracost.
La noi a crescut numărul de teste şi vom creşte capacitatea în continuare. Nu putem să ne apucăm să ne ducem să testăm la scară de bloc. Noi testăm când avem definiţie de caz. Evident, orice cetăţean care vrea să se testeze dintr-un motiv sau altul o poate face contracost. În ceea ce priveşte decontarea, ea se poate în anumite condiţii, conform INSP”, a declarat Ludovic Orban la Iaşi.
Premierul Ludovic Orban a vorbit despre modul în care sunt raportate numărul de noi infectări cu SARS-COV-2 în țara noastră. „În ceea ce privește modul de comunicare, comunicăm așa cum comunică toate țările europene. Noi nu avem un mod de comunicare diferit, acesta este un mod relativ standardizat care este utilizat pe scară largă, deci nu doar de țările europene.
Sigur că avem niște restrângeri care sunt datorate protecției datelor personale, aici avem o reglementare foarte strictă, inclusiv la nivel european privind protecția datelor personale, în rest comunicăm în standardele în care se comunică la nivel european.”, a declarat Ludovic Orban în cadrul unei conferințe de presă.