Se închide tot de azi, 8 ianuarie! Alertă la granița României. Autoritățile au decis. Măsurile s-au luat pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Începând de astăzi, se închid școlile, restaurantele și sălile de sport.
Este vorba despre Ucraina, care a instalat un nou lockdown, mai strict, de data aceasta. Decizia s-a luat din cauza creșterii numărului de cazuri.
Numărul infecţiilor cu coronavirus din Ucraina a început să crească din nou în luna septembrie şi se menţin la un nivel relativ ridicat. Autorităţile ucrainene au înregistrat peste 1 milion de infecţii cu coronavirus şi 19.588 de decese au fost puse pe seama virusului până la data de 8 ianuarie.
Guvernul de la Kiev a decis intrarea în acest nou lockdown încă de la începutul lunii decembrie, când Ucraina înregistra în jur de 12.000 – 14.000 de infectări pe zi.
Ce se interzice
Noile măsuri, ce includ şi interzicerea adunărilor, vor fi valabile până pe data de 24 ianuarie.
În ciuda apelurilor pentru restrângerea măsurilor de lockdown sau chiar pentru renunţarea la această strategie, preşedintele Volodimir Zelenski şi ministrul sănătăţii Maksim Stepanov au anunţat că este nevoie urgent de astfel de restricţii.
Probleme cu dozele de vaccin
Poliţia ucraineană investighează informaţii potrivit cărora unii cetăţeni au fost vaccinaţi ilegal împotriva COVID-19, cu vaccinuri care nu au fost oficial aprobate, şi li s-a perceput suma de 3.000 de euro de doză.
„Dacă cineva s-a gândit cu adevărat să importe un vaccin pentru a-l vinde, în secret şi cu încălcarea legii, reacţia ar trebui să fie cât mai aspră posibil”, a postat preşedintele Volodimir Zelenski într-un mesaj pe Telegram.
Potrivit presei din Ucraina, o clinică din Kiev a început să vaccineze oameni, probabil cu vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, la un preţ de până la 3.000 de euro pe doză.
Vaccinul ar fi provenit din Israel
Astfel, mai mulți oameni de afaceri și oficiali ar fi fost vaccinați. Zelenski a spus că guvernul său are un plan clar de vaccinare, iar persoanele cu un risc ridicat de infectare şi „cele aflate în prima linie a luptei” împotriva COVID-19, între care se numără şi lucrătorii din domeniul medical, vor fi inoculate primele.
Prim-ministrul Denis Şmîgal a declarat că niciunul dintre vaccinurile dezvoltate recent nu a fost autorizat în Ucraina. „Şi sunt sigur că nicio persoană raţională nu s-ar vaccina cu medicamente de origine necunoscută”, a spus Şmîgal.