Alertă în Europa. Pandemia de coronavirus face ravagii pe între globul de peste șapte luni de zile, iar relaxarea restricțiilor a dus, în cele mai multe țări, la o explozie de noi cazuri de infectare. Acest lucru se întâmplă și în Marea Britanie, unde situația devine din ce în ce mai alarmantă.
Consiliile britanice aprobă noi restricții pentru limitarea celui de-al doilea val de coronavirus, în timp ce oamenii de știință avertizează asupra respectării scăzute a carantinei în rândul populației cu simptome.
Orașele din Marea Britanie au impus noi restricții împotriva coronavirusului, vineri, în timp ce se grăbesc să încetinească răspândirea bolii Covid-19 și Londra riscă să le urmeze în curând.
Leeds, un oraș de peste 750.000 de locuitori din nordul Angliei, le-a interzis locuitorilor să se întâlnească cu membrii altor familii, fie în interior, fie în curțile private. În orașele galeze Cardiff, Swansea și Llanelli, familiilor li se va interzice și să se întâlnească în interioare. Și în Scoția, elevii au fost rugați să nu meargă la baruri și restaurante în acest weekend.
Între timp, Londra, cu o populaţie de aproape 9 milioane de oameni, a fost adăugată pe lista de supraveghere COVID-19 a guvernului britanic ca „zonă de îngrijorare”. Asta înseamnă că și capitala Marii Britanii s-ar putea confrunta cu noi restricții, în cazul în care numărul infecțiilor va continua să crească în oraş.
Primarul capitalei, Sadiq Khan, a dat vina pe lipsa capacității de testare a virusului pentru creșterea ratelor de infecții în Londra, spunând că testarea a fost deviată din capitală către alte puncte fierbinți. Oficialii din toată țara au criticat programul de testare din Marea Britanie în ultimele săptămâni, deoarece lipsa testelor a diminuat capacitatea de a urmări și a izola persoanele infectate.
Londra, într-o situație îngrijorătoare
„În acest moment, Londra se află într-o situaţie foarte îngrijorătoare. Vedem o creștere accentuată a apelurilor la 111, a internărilor în spitale și a pacienților de la terapie intensivă”, a spus Khan, referindu-se la linia de asistență medicală din Marea Britanie. „Această situaţie aproape de colaps a testării și monitorizării și reapariția virusului înseamnă că sunt absolut necesare noi măsuri pentru a încetini răspândirea acestuia”.
În această săptămână, guvernul britanic a impus închiderea la ora 22:00 a puburilor și restaurantelor, în timp ce au crescut amenzile pentru persoanele care încalcă regulile de carantină și distanțare socială, în încercarea de a stopa o creștere a cazurilor de Covid-19. Unii experți în sănătate publică au criticat măsurile, spunând că nu au fost suficiente pentru a opri răspândirea bolii care afectează toate grupele de vârstă și zonele țării.
Biroul de Statistică Națională estimează că au existat aproximativ 9.600 de infecții noi pe zi în Anglia săptămâna trecută, o creștere de 60% față de săptămâna precedentă. Cea mai mare creștere a fost înregistrată la tinerii cu vârste cuprinse între 17 și 24 de ani. Marea Britanie a înregistrat aproape 42.000 de decese în rândul persoanelor care au dat rezultate pozitive pentru virus, cifră care probabil este sub numărul real.
Biroul de Sănătate din Țara Galilor a recunoscut că este îngrijorat de faptul că progresele înregistrate în controlul virusului în timpul verii riscă să fie irosite, deoarece oamenii nu respectă recomandările de igienă și distanțare socială.
„Dacă situația continuă să se înrăutățească, ne putem găsi la aceleași niveluri de infecție pe care le-am experimentat la începutul acestui an în martie și aprilie; și, odată cu aceasta, apare posibilitatea impunerii unor restricții mai răspândite la nivel național”, a avertizat agenția într-un comunicat.
Coronavirusul nu a dispărut
„Coronavirusul nu a dispărut. Rămâne de datoria fiecăruia în parte să contribuie la prevenirea răspândirii acestui virus pentru a proteja persoanele în vârstă, familia și prietenii vulnerabili”.
Cercetătorii de la King’s College din Londra au raportat, vineri, că mai puțin de 20% dintre persoanele care prezintă simptome-cheie ale Covid-19 au fost izolate pentru a se asigura că nu răspândesc boala.
În timp ce cei mai mai mulţi oameni au fost conștienţi de simptome și și-au exprimat intenția de a se izola înainte de testarea pozitivă, mulți nu au făcut acest lucru din cauza considerațiilor financiare și a nevoii de îngrijire a persoanelor din afara casei lor, au menționat cercetătorii. Mai mult sprijin financiar și practic ar putea ajuta n acest sens, au spus cercetătorii, notează La Razon.
Studiul s-a bazat pe sondaje efectuate pe un eşantion de 30.000 de persoane, efectuate de Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie în perioada martie – august.
„În timp ce intenția de a testa, monitoriza și izola comportamentele este mare, rezultatele noastre arată că punerea ei în aplicare este scăzută”, a declarat cercetătoarea Louise Smith într-un comunicat. „Acesta este un model obișnuit în comportamentele de sănătate și sugerează că, deși oamenii pot fi dispuși să adere, este posibil să nu o poată face.